Sterk bewerkt voedsel is onbedoeld en onderschat ziekmakend

Array

Onlangs heeft Martine Kamsma in NRC een onthullend stuk geschreven over het alarmerende probleem van sterk bewerkt voedsel, dat nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Deze kritiek komt niet uit het niets, want het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs verontrustende cijfers onthuld: maar liefst 46 procent van de mensen vindt ongezond eten simpelweg te verleidelijk.

Laten we duidelijk zijn: voedselaanbieders hebben nooit met de intentie gehandeld om onze gezondheid te schaden. Echter, ze hebben zich welwillend blind gestaard op de diepgewortelde consumentenhunkering naar de laagste prijs en de meest intensieve smaaksensaties die technisch haalbaar zijn.

Wat opvallend is, in tegenstelling tot bij de diervoederindustrie, is dat er nooit serieus is nagedacht over de vraag of dit voedselaanbod wel in harmonie is met onze biologie, of het ons wel gezond houdt. Is het echt nodig om onze kennis en expertise te benutten voor de productie van voornamelijk Ultra Processed Food (UPF)? Het is de hoogste tijd om ons af te vragen of dit aanbod niet de grenzen overschrijdt van wat ethisch verantwoord is en of we als consumenten wel voldoende beschermd zijn tegen verleiding en sociale druk.

Als de vrije markt niet in staat is om zichzelf adequaat te reguleren, dan is het de plicht van de overheid om in te grijpen. Helaas zien we dat zowel de overheid als het bedrijfsleven terughoudend zijn om actie te ondernemen. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan bewijs over de schadelijke impact van sterk bewerkt voedsel (UPF). Het heeft vooral te maken met een gebrek aan bewustzijn bij alle betrokken partijen, inclusief de consument, over de ernstige gevolgen van deze ziekmakende voedselomgeving.

Jan Buining, oprichter TastyBasics

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen