Als een vlieg in een spinnenweb

Anders omgaan met dementie

Ik voel me als een vlieg in een spinnenweb. Ik weet dat ik word opgegeten, alleen nog niet wanneer.’ Zo karakteriseerde Gerard Smit zijn leven met dementie.

Het sluit aan bij hoe we als samenleving kijken naar de ziekte: dementie als allesverslinder, er blijft geen leven over. Zo hebben we helaas ook de zorg voor mensen met dementie georganiseerd: de ziekte staat centraal.

In Als een vlieg in een spinnenweb spreekt psycholoog Mark Smit, zoon van Gerard, met mensen met dementie over wat zij op persoonlijk niveau nodig hebben in de verschillende fases van dementie. Drie jaar draaide en leefde hij mee op afdelingen in verpleeghuizen waar mensen met dementie wonen. Daar deed hij etnografisch onderzoek, waarbij de kwaliteit van leven, het verhaal en de behoefte van de mens met dementie centraal staat. Hij kwam tot een schokkende ontdekking.

Dementie wordt te veel gezien door een medische bril volgens Mark Smit. Een normale menselijke emotie als boosheid krijgt te gemakkelijk de toedichting dementie. En daarom wordt het ongeremd gedrag genoemd. 
Hetzelfde geldt voor verdriet of rouw. Als je de diagnose dementie hebt, wordt dat al snel apathie, een depressie of  ‘onderdeel van dementie’ genoemd. Met deze nauwe blik, gefocust op ziekte, doen we mensen met dementie en hun naasten tekort. 
We zien ze onvoldoende als mensen, maar zetten de ziekte die ze hebben centraal in de manier waarop we naar ze kijken, met ze praten, over ze praten (men spreekt over dementerenden) en de manier waarop we ze ondersteuning bieden.

Verschijnt op Wereld Alzheimer Dag: donderdag 21 september 2023, Auteur: Mark Smit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen