Dit zijn de stappen die worden gezet na jouw overlijden

Array

Na iemands overlijden moet er veel gebeuren. Hoewel het geen prettig onderwerp is om over na te denken, is het wel belangrijk om dit te doen. Zeker als het gaat om je eigen overlijden, wil je natuurlijk zeker weten dat alles goed is geregeld voor je nabestaanden. Daarom delen wij in deze blog hoe het proces na iemands overlijden eruitziet, en wat je voor jouw overlijden kunt doen om je nabestaanden te helpen.

Melding van overlijden

Na het overlijden van een dierbare, zal er eerst een arts moeten worden ingeschakeld. Deze stelt het overlijden officieel vast. Voordat de verdere stappen na een overlijden gezet kunnen worden, is de medische verklaring van overlijden erg belangrijk. Nadat het overlijden door de arts is vastgesteld, kan het proces van de uitvaart in gang worden gezet. Het plannen van een uitvaart is vaak een emotioneel zwaar proces. Daarom help je je dierbaren als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten die de kosten voor de uitvaart (deels) verzekert. Daarnaast kun je zelf je wensen voor je uitvaart vastleggen, die je nabestaanden kunnen meenemen tijdens het regelen van jouw uitvaart. 

Steunbetuiging

Na het overlijden van iemand wordt er de gelegenheid gegeven om de nabestaanden te condoleren. Het condoleren kan tijdens de uitvaart gebeuren, maar de dag of een aantal dagen voor de uitvaart kan er ook een condoleance georganiseerd worden. De nabestaanden kunnen zelf kiezen hoe het condoleren geregeld wordt. Er zijn mensen die hun medeleven tonen door een kaart te sturen, anderen komen naar de condoleance om de nabestaanden persoonlijk te condoleren. De condoleance kan nabestaanden erg veel steun geven. Hierdoor laten anderen namelijk weten dat de nabestaanden niet alleen zijn. 

Financieel ontzorgen van dierbaren

Natuurlijk wil je dat je dierbaren na jouw overlijden zo veel mogelijk ontzorgd zijn, zowel financieel als emotioneel. Daarbij kan het afsluiten van een uitvaartverzekering helpen. Met het afsluiten van een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat je dierbaren na jouw overlijden zo veel mogelijk financieel geholpen worden. Met een uitvaartverzekering worden de kosten van je uitvaart namelijk (deels) verzekerd. Op deze manier krijgen je nabestaanden niet te  maken met hoge uitvaartkosten. Voor het regelen van de uitvaart, wordt er (in sommige gevallen) een uitvaartverzorger toegewezen. Deze helpt je nabestaanden met het regelen van de uitvaart, en neemt daarbij veel zorg weg tijdens een periode die al erg zwaar is. Ook bieden sommige verzekeraars nabestaandenzorg, waarbij nabestaanden praktische hulp krijgen na de uitvaart. Zo kunnen zij zo goed mogelijk de draad weer oppakken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen