Lancering Traumanet.nl: nieuw online platform rondom trauma
ArrayOp dinsdag 10 oktober, World Mental Health Day, wordt Traumanet gelanceerd. Traumanet is een nieuw online platform rondom trauma en herstel, speciaal ontwikkeld voor iedereen die direct of indirect met trauma te maken heeft of heeft gehad. Het belangrijkste doel van het platform: mensen laagdrempelige informatie, (h)erkenning en handvatten bieden om met de gevolgen van trauma om te kunnen gaan.
Niet de gebeurtenis, maar de verwonding
Trauma is een breed begrip, zonder heldere definitie. Vaak wordt met trauma een ingrijpende gebeurtenis bedoeld, maar feitelijk betekent het woord trauma ‘verwonding’. Die verwonding kan door een concrete gebeurtenis ontstaan, maar ook door dingen die iemand juist chronisch heeft gemist. Zoals voldoende aandacht en voorspelbaarheid. Op Traumanet ligt de focus niet op de gebeurtenis, maar op de verwonding. Een verwonding die er op verschillende manieren uit kan zien, waar je veel last van kunt hebben, maar ook van kunt helen.
Trauma raakt de gehele maatschappij
Ongeveer 80% van de Nederlanders maakt gedurende het leven minimaal één potentieel traumatische ervaring mee. Trauma ontstaat als het niet goed lukt om de ervaring te verwerken. Uit veelvuldig onderzoek is bekend dat trauma een belangrijke risicofactor is voor de ontwikkeling van tal van psychische klachten, maar ook lichamelijke klachten als auto-immuunziekte, hart- en vaatziekten en chronische pijn.
Trauma treft dus een zeer grote groep mensen, te meer daar de impact van trauma niet stopt bij het individu maar ook zijn of haar naasten raakt, en uiteindelijk de gehele maatschappij.
Gebrek aan zorgcapaciteit en juiste kennis
De vraag naar ondersteuning en gespecialiseerde behandeling voor traumagerelateerde klachten is enorm, de capaciteit van de gezondheidszorg om aan deze vraag te voldoen echter volstrekt ontoereikend. Ook is het aanbod erg versnipperd, waardoor mensen niet of moeilijk vinden wat ze nodig hebben. Daarnaast speelt ook nog een ander probleem: een gebrek aan de juiste kennis.
Hoewel de kennis rondom trauma in de afgelopen decennia enorm is gegroeid, blijft de verspreiding en de toepassing van die kennis op veel terreinen achter. Waaronder die van de gezondheidszorg en het onderwijs. Het resultaat van enerzijds een capaciteitsprobleem en anderzijds kennisgebrek, is naast onbegrip, stigmatisering en uitsluiting, ook dat mensen soms jaren op een passende behandeling moeten wachten, verkeerde diagnoses krijgen en/of niet-passende behandelingen volgen. Met alle gevolgen van dien voor individu én maatschappij.
Een centrale plek voor informatie, (h)erkenning en handvatten
Middels een online platform waar op één centrale plek informatie, verhalen en handvatten worden gedeeld, wil Traumanet bezoekers helpen om – onafhankelijk van professionele zorg – kennis en inzicht in trauma te vergroten. Daarnaast biedt het verschillende praktische tips en tools om met gevolgen van trauma om te kunnen gaan. Zelf, maar ook als naaste of betrokkene.
Initiatiefnemer met eigen ervaring
Traumanet is een initiatief van psycholoog en ervaringsdeskundige Anne Marsman, die in 2021 promoveerde op onderzoek naar de langdurige impact van ingrijpende jeugdervaringen. In haar proefschrift combineerde ze wetenschappelijke kennis met haar eigen ervaring met trauma en psychische klachten, waarvoor ze veel waardering kreeg. Met Traumanet zet ze het combineren van kennisbronnen rondom het thema trauma voort door samen te werken met professionals, wetenschappers en mensen met eigen ervaring.
Vanaf 10 oktober staat www.traumanet.nl live.