Kwaliteit van leven tinnituspatiënten kan aanzienlijk verbeteren

Array

Tinnituspatiënten en behandelaars zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden om de kwaliteit van leven voor tinnituspatiënten aanzienlijk te verbeteren. Uit eerder internationaal onderzoek door onze moedermaatschappij Sonova blijkt dat mensen met tinnitus al vrij snel een audiologische professional raadplegen (45 procent binnen de eerste drie maanden, 71 procent binnen het eerste jaar).

Tegelijkertijd geeft meer dan 80 procent van hen aan tijdens die bezoeken niet naar verwachting geholpen te zijn. Deze uitkomsten waren een trigger voor ons bij Schoonenberg en inmiddels investeren we al jaren in kennis over tinnitus om ons hulpaanbod uit te kunnen breiden voor mensen met hinder van tinnitus.

De juiste kennis over individuele hulp aan tinnituspatiënten is nog niet overal bekend. Maar wij zien dagelijks dat persoonlijke voorlichting, onderzoek naar gehoorverlies, het eventueel aanmeten van een hoortoestel en/of wetenschappelijk beproefde gedragstherapie voor mensen enorme verlichting kan brengen.

Hoortoestellen worden sterk aanbevolen voor tinnituspatiënten. Ze kunnen – door andere geluiden weer naar de voorgrond te brengen – actief helpen bij het verminderen van de hinder van tinnitus. Sommige in-ear hoortoestellen kunnen zelfs dag en nacht gedragen worden, waardoor ze voortdurend voor verlichting zorgen, ook in de nacht; het moment dat tinnitus vaak meer aanwezig lijkt.

Tinnitustherapie en/of het dragen van een hoortoestel vormt vaak een effectieve aanpak om tinnitus onder controle te houden. Het is dus een misverstand dat er geen oplossingen zijn voor tinnituspatiënten. Tinnitus is niet te genezen, maar er zijn verschillende mogelijkheden om de hinder te verminderen.

Conny Polleunis, Head of Audiology, Schoonenberg HoorSupport, Schoonenberg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen