Franciscus viert stap naar meer topklinisch erkende zorg

Array

Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft 4 topklinische erkenningen toegekend gekregen van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). De 2 expertisecentra ‘astma, COPD, allergie & beroepslongzieken’ en ‘IBD (chronische darmontsteking) bij volwassen en kinderen’ ontvingen de STZ erkenning respectievelijk voor de 3de de 2de keer. Nieuw zijn de 2 topklinische erkenningen voor specialisme Buikwandchirurgie en het Rotterdams Duizeligheidscentrum. Het duizeligheidcentrum is gevestigd in poliklinieklocatie Franciscus Willemsplein, waar samengewerkt wordt met specialisten van het topklinische Maasstad Ziekenhuis. Franciscus heeft op dit moment 8 STZ expertisecentra, de intentie is dit de komen de jaren verder uit te breiden.

Expertisecentra hebben als doel, naast de multidisciplinaire zorg voor de patiënt, te innoveren en bij te dragen aan de verbetering van kwaliteit van zorg. De hooggespecialiseerde zorg wordt ook wel ‘topklinische zorg’ genoemd. Om deze topklinische zorg nu en in de toekomst te kunnen leveren, is er veel aandacht voor opleiden, wetenschappelijke onderzoek doen en zorgvernieuwing. De kennis die in huis is, wordt aan artsen en verpleegkundigen in opleiding doorgegeven. Daarnaast heeft Franciscus een groot aantal medische en verpleegkundige vervolgopleidingen, een eigen trainingsaanbod.

Sinds 2008 lid van de STZ


In 2008 trad Franciscus toe tot de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en kort daarna ontving het ziekenhuis de STZ erkenning voor het expertisecentrum Astma, COPD & Allergie. Longarts Jasper Kappen: ’Al jaren zijn we er voor mensen m et ernstig astma, COPD en allergie, voor alle generaties. Nu mogen wij ook topklinische zorg bieden aan iedereen met longklachten door het werk.’ Maag Darm Leverarts Rachel West: ‘Ik ben heel blij dat de STZ erkenning van ons IBD centrum is verlengd. Ons doel is om voor patiënten van alle leeftijden nog betere IBD zorg te leveren in ons ziekenhuis, onze focus ligt niet op het behandelen van de ziekte maar op de patiënt.’ Chirurg Marijn Poelman: ‘Wij zijn trots en blij dat de goede zorg die we leveren voor de vaak vergeten groep patiënten met een (complexe) buikwandbreuk nu ook beloond is met het STZ keurmerk.’ KNO-arts Willem Kelders: ‘We zijn heel blij met de unieke samenwerking met de neurologen van het Maasstad Ziekenhuis, waarmee wij samen het predicaat topklinisch hebben ontvangen.’ Naast deze erkenningen biedt Franciscus ook topklinische zorg bij obesitas, borstkanker, maagdarm Ischemie en neonatale luchtwegproblematiek en infecties.

STZ ziekenhuizen en register


De vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) toetst de kwaliteit van topklinische zorg, binnen de 27 topklinische ziekenhuizen, op verschillende criteria waaronder de gespecialiseerde diagnostiek en vernieuwde behandelmethoden. De topklinische expertisecentra van Franciscus zijn te vinden op het online raadpleegbare register.

Bron: SFG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen