Vannacht, 28 op 29 oktober 2023, gaat de wintertijd weer in

Array

Veel mensen hebben het zwaar met het aanbreken van de wintertijd
Komende nacht gaat de wintertijd weer in. Voor de een betekent het de start van de lange, gezellige en knusse winteravonden. Dat betekent dus een uurtje extra slaap. En dat is natuurlijk nooit weg. Maar sommige mensen hebben er echt last van. Ze voelen zich vermoeid en slapen slechter.Maar ook een tijd dat veel mensen zich vermoeid voelen, slechter slapen of een tijdje niet lekker in hun vel zitten, en dat is helemaal niet zo gek. Het ingaan van de wintertijd zorgt voor een lichte ontregeling van de biologische klok.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich in meer of mindere mate wat vermoeider of somber voelt. De klachten zijn van korte duur; na een paar dagen tot een week zijn zij weer verdwenen. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur teruggezet, waardoor de nacht een uur langer duurt. Hoe dan ook, vergeet vannacht niet de klok een uur terug te zetten!
Dat is heel normaal, stellen de onderzoekers en komt doordat de biologische klok licht ontregeld wordt. Gelukkig zijn de klachten zijn van korte duur; na een paar dagen tot een week is het allemaal weer over!

En je moet maar zo denken: het heeft ook zo zijn voordelen. Zweedse wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat er de dag na het verzetten van de klok beduidend minder hartaanvallen zijn. Ze vermoeden dat het uurtje extra slaap een hartaanval voorkomt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen