Eigenbelang, sociale marginalisatie en zwakke plekken liberale instituties dragen bij aan steun populistische partijen

Array

In de afgelopen twintig jaar zijn Europese democratieën getuige geweest van de opkomst van populistische partijen. Nieuw promotieonderzoek van dr. Francesco Marolla (Tilburg University) biedt inzicht in verklaringen voor de steun van Europese burgers aan deze partijen. “Populistische partijen krijgen aanzienlijke steun van burgers die zich sociaal gemarginaliseerd voelen, vooral in meer welvarende en geglobaliseerde samenlevingen. Ook blijken eigenbelang en zwakke plekken van liberale instituties belangrijke factoren in het verklaren van steun voor populisme”. 

Marolla onderzocht onder meer een veelgehoord argument dat populistische partijen kiezers mobiliseren door crisissituaties op te voeren, ter versterking van het frame van ‘het volk’ tegen ‘de elite’. “De economische crisis, zoals de crisis van 2008, biedt populistische partijen een argument om een beroep te doen op kiezers die teleurgesteld zijn in hun politieke establishment en zich zorgen maken over de verslechtering van de algemene economie,” zo stelt Marolla. Resultaten tonen aan dat percepties van een economische crisis de steun voor een populistische ideologie niet aanwakkeren. Factoren die te maken hebben met eigenbelang blijken wel van invloed: “Individuen worden aangetrokken door populistische partijen uit overwegingen van eigenbelang over hun kwetsbare sociaaleconomische positie en de persoonlijke financiële situatie,” aldus Marolla.

Zwakke plekken liberale instituties versterken anti-institutionele impuls

Ook tonen de bevindingen van het promotieonderzoek aan dat politieke systemen met veel liberale institutionele regelingen de anti-institutionele aantrekkingskracht van populistische partijen vergroten en de kans dat politiek gewantrouwde burgers populistische partijen steunen. “Liberale democratieën zijn nogal complexe systemen, die niet altijd begrijpelijk zijn voor alle groepen in de samenleving. Coalitieregeringen zorgen voor een bredere vertegenwoordiging van de bevolking, maar besluiten komen soms traag tot stand en burgers kunnen de indruk krijgen dat hun stem niet wordt gehoord. Populistische partijen kunnen profiteren van dit onbegrip, door protestkiezers aan te trekken.” Beleidsmakers zouden meer moeite moeten doen om burgers te informeren over waarom liberale instellingen belangrijk zijn, en tegelijkertijd zouden ze kritisch moeten zijn over de zwakheden van dergelijke instellingen, zo pleit de onderzoeker.

Relevante inzichten met oog op uitslag Tweede Kamerverkiezing 2023

Het onderzoek biedt relevante inzichten in het licht van de uitslag van de landelijke Tweede Kamerverkiezing: “De opkomst van partijen als BBB en PVV, duidt op een gevoel van malaise bij veel Nederlanders die vinden dat hun samenleving op een dwaalspoor is beland en die deze terug willen brengen naar de oude situatie. Een dergelijk sentiment kenmerkt waarschijnlijk niet alleen de meer economisch kwetsbare groepen, maar strekt zich ook uit tot de meer welgestelden. Hoe de nieuwe Nederlandse regering er ook uit komt te zien, ze zal te maken krijgen met deze groeiende gevoelens binnen de Nederlandse samenleving en waarschijnlijk ook met dringende verzoeken om institutionele hervormingen”, aldus Marolla. 

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen