Gemeente Almelo eist subsidie terug van failliete Zorginstelling Twenty4 Wonen

Array

In een recente ontwikkeling blijkt dat de gemeente Almelo aanspraak maakt op een substantieel bedrag aan zorgsubsidie, dat eerder was verleend aan de zorginstelling Twenty4 Wonen. Deze kwestie komt aan het licht nadat Twenty4 Wonen onlangs faillissement heeft aangevraagd, waardoor het twijfelachtig is of de gemeente Almelo ooit haar geld zal terugkrijgen. Deze financiële problemen zijn niet alleen het gevolg van de gemeentelijke claim, maar ook van een aanzienlijke belastingschuld waarmee de zorginstelling te maken heeft.

De gemeente Almelo heeft de zorgsubsidie opgeëist, vanwege de bewering dat de geleverde zorg niet voldoet aan de vereiste kwaliteitsnormen. Dit geschil heeft de zorgaanbieder ernstig in de problemen gebracht, aangezien ze ook te maken hebben met een aanzienlijke belastingschuld. De eigenaren van Twenty4 Wonen hebben uiteindelijk het faillissement aangevraagd, en dit is onlangs uitgesproken.

De belastingschuld bedraagt naar verluidt ongeveer twee ton, deels veroorzaakt door uitgestelde coronasteun die nog moet worden terugbetaald. De moeder en dochter, die het zorgbedrijf runden, hebben deze informatie aan curator Wouter Weenink verstrekt.

Twenty4 Wonen, voorheen bekend als Insieme Cura, was een kleinschalige zorginstelling die zich bezighield met de begeleiding van cliënten met een indicatie via de Wet langdurige zorg (Wlz). Ze boden 24-uurs zorg, begeleid wonen en ambulante zorg voor volwassenen vanaf 18 jaar. Het zorgbedrijf, opgericht in 2016, had vestigingen in Almelo en Enschede.

Achter de schermen van deze zorginstelling waren er al geruime tijd problemen, die verergerden na een brand in een van hun locaties in Enschede eerder dit jaar. Dit leidde tot loonproblemen voor het personeel, wat resulteerde in enkele medewerkers die vertrokken. Dit bracht de bewoners in een kwetsbare positie.

De financiële problemen van de bv werden verergerd door zowel de claim van de belastingdienst als de terugvordering van zorgsubsidie door de gemeente Almelo. De gemeente had in 2019 al een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van zorg geleverd door Twenty4 Wonen, en dit onderzoek wees uit dat de zorg niet voldeed aan de subsidievoorwaarden, wat leidde tot de terugvordering van de subsidie.

Hoewel Twenty4 Wonen bezwaar had aangetekend tegen deze vordering, ontving de gemeente Almelo recentelijk signalen dat de kwaliteit van de zorg opnieuw in het geding was, onder andere vanwege het gebrek aan medewerkers om de cliënten te begeleiden. Omdat het hier ging om Wlz-cliënten, was de gemeente officieel geen partij in het geschil, maar vanwege de kwetsbaarheid van de cliënten ondernam de gemeente toch actie om hen onder te brengen bij andere zorgaanbieders via het Zorgkantoor.

Curator Wouter Weenink zal de komende tijd verder onderzoek doen naar de omstandigheden rondom het faillissement van Twenty4 Wonen. Het blijft nu de vraag hoe het beroep van de zorginstelling tegen de vordering van de gemeente Almelo zal verlopen, gezien het faillissement van de bv.

Bron: RTV oost

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen