Bejaardenhuis 2.0 is niet de oplossing

Array

Aad de Groot, topman van zorgverzekeraar DSW, is groot pleitbezorger van een nieuwe aanpak van de ouderenzorg. Dat schrijft NOS. Andere manieren van samen wonen en leven is inderdaad enorm urgent. Zeker met de vergrijzing en toename van het aantal thuiswonende mensen met dementie.

Het mag zelfs nog een stap verder dan De Groot stelt. Een bejaardenhuis 2.0 is namelijk niet de oplossing. Bovendien is dat helemaal niet te realiseren, omdat er onvoldoende zorgpersoneel zal zijn voor het dubbele aantal mensen met dementie. In 2040 zijn er namelijk een half miljoen mensen met dementie.

De oplossing is een dementievriendelijke buurt. Hierin krijgen thuiswonende ouderen hulp die ze nodig hebben. Deze buurt is gemixt. Dus niet alleen met ouderen, ook met gezinnen en jongeren. Juist die diversiteit is nodig voor mensen met dementie om onderdeel te blijven van de samenleving en om buurten te laten groeien waar men elkaar kan en wil helpen.

Er moet, zoals De Groot stelt, per wijk één zorgaanbieder zijn en een budget per wijk. Een zorgmedewerker in de buurt kan dan meer tijd bij mensen thuis besteden in plaats van op de fiets of in de auto.

Verder is een gezamenlijke ontmoetingsplek hard nodig als onderdeel van de dementievriendelijke buurt, omdat die de drempel lager maakt om elkaar te helpen. En als deze mensen ondersteund worden, zowel professioneel als informeel, dan is kunnen ze langer thuis blijven wonen. Sommige ouderen hoeven dan helemaal niet meer naar het verpleeghuis.

Zo hoeven ouderen (met dementie) zo min mogelijk te verhuizen en blijven ze langer onderdeel van de samenleving. En dat verbetert de kwaliteit van hun leven en verlaagt de druk op de zorg.

Gerjoke Wilmink, directeur, Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen