Een second opinion aanvragen na medische fout: zo pak je het aan

Array

Een medische fout kan grote gevolgen voor je gezondheid hebben. Misschien is er een fout gemaakt tijdens de operatie waardoor je achteraf aanhoudende pijn hebt of is er een verkeerde diagnose gesteld waardoor je te laat bent met behandelen en genezing niet meer mogelijk is. Maar ook voor je financiële situatie kan het gevolgen hebben: zo kan je bijvoorbeeld je werk minder goed doen, zelfs arbeidsongeschikt raken of huishoudelijke hulp nodig hebben.

Heb je het gevoel dat je arts een medische fout heeft gemaakt bij de diagnose of behandeling van jouw klacht? Dan kan je proberen om de arts aansprakelijk te stellen zodat je recht hebt op een schadevergoeding. Op die manier zijn de financiële lasten minder en kan je je focussen op je herstel. De eerste stap die je dan moet ondernemen is in gesprek gaan met je arts. Maar zitten jullie niet op één lijn en ontkent de arts de medische fout? Dan kan je een second opinion aanvragen om zo eventueel alsnog bevestiging te krijgen dat het om een medische fout gaat.

Een second opinion aanvragen

Heb je twijfels over de diagnose of behandeling van je klacht? Dan heb je het recht om een second opinion aan te vragen, oftewel een tweede mening van een andere behandelaar. De arts die je behandeld heeft is verplicht om hieraan mee te werken, tenzij de arts goede, gegronde redenen heeft om dit niet te doen.

De behandelend arts stuurt in het geval van een second opinion het medisch dossier toe aan de tweede arts. De tweede arts kan deze opnieuw beoordelen. Denk je dat er verkeerde conclusies zijn getrokken bij het eerste onderzoek? Vraag dan aan de tweede arts of hij niet alleen de conclusies wil bekijken, maar ook de foto’s of scans zelf wil beoordelen. Foto’s en scans kan je opvragen bij het ziekenhuis. Twijfel je of het eerste onderzoek überhaupt wel goed is gegaan? Dan kan je ook een geheel nieuw onderzoek aanvragen.

Indien de second opinion je mening bevestigt, is dit (helaas) geen juridisch bewijs dat er een medische fout is begaan. Wel kan de mening van de tweede arts je gevoel bevestigen en je vertrouwen geven om het proces in werking te zetten om de eerste arts aansprakelijk te stellen.

Een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering

Heeft een second opinion jouw mening bevestigd en weet je niet welke stappen je hierna kan ondernemen? Dan kan het helpen om je rechtsbijstandverzekering in te schakelen, indien je deze hebt. Een jurist kan je helpen bij het begrijpen van je rechten en opties.

De jurist kan je adviseren over de haalbaarheid van een juridische procedure en je bijstaan tijdens het proces. Het is belangrijk dat je een pakket hebt binnen je verzekering die medische fouten dekt, zodat je zonder bijkomende kosten rechtsbijstand kan krijgen.

Een klacht indienen

Ben je er zeker van dat het om een medische fout gaat? Dan kan je een klacht sturen naar de zorgverlener of -instelling. Als je een reactie krijgt waar je het niet mee eens bent, kan je naar de rechter stappen of een klacht indienen bij de geschillencommissie. De arts kan dan alsnog aansprakelijk gesteld worden en een schadevergoeding verschuldigd zijn. Op die manier leid jij zo min mogelijk financiële schade en kan al je focus uitgaan naar je gezondheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen