Structureel Vaccinatieprogramma tegen Mpox geadviseerd door Gezondheidsraad

Array

Oss, Nederland – De Gezondheidsraad heeft aanbevolen om een structureel vaccinatieprogramma tegen mpox op te zetten voor de groepen waarin deze virusinfectie het meest voorkomt.

Mpox, voorheen bekend als apenpokken of monkeypox, is een virusinfectie die sinds 2022 in Nederland wordt waargenomen. In de jaren 2022 en 2023 werd vaccinatie tegen mpox aangeboden door de GGD aan mannen die seks hebben met mannen, vooral degenen die regelmatig seks hebben met meerdere partners. Deze specifieke groep loopt het grootste risico op een mpox-infectie. Op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Gezondheidsraad nu beoordeeld of vaccinatie tegen mpox moet worden opgenomen in een structureel vaccinatieprogramma.

De Gezondheidsraad adviseert om structureel vaccinatie tegen mpox aan te bieden aan de groep mannen met het hoogste risico op een mpox-infectie, vanwege de ernstige impact van de ziekte in deze groep, de onvoorspelbare epidemiologie van mpox en de onzekerheid over de ernst en omvang van mogelijke toekomstige uitbraken. Het advies is om het vaccinatieaanbod gedurende vijf jaar te handhaven en vervolgens een evaluatie uit te voeren.

Dit advies is een belangrijke stap in het beschermen van de volksgezondheid en het voorkomen van verdere verspreiding van mpox in Nederland.

Bron: Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen