80% van de vrouwen bespreekt onbedoelde zwangerschap met huisarts

Onderzoek Fiom wijst op belang van bespreken verschillende keuzeopties

Recent onderzoek van Fiom, expertisecentrum op het gebied van onbedoelde zwangerschap, laat zien dat 80% van de vrouwen* die onbedoeld zwanger is, dit met de huisarts bespreekt. Bovendien blijkt dat vrouwen die alle opties grondig overwegen tijdens het keuzeproces, minder psychische klachten ervaren. Deze bevindingen benadrukken de centrale rol van de huisarts bij een onbedoelde zwangerschap.

Belang onbevooroordeeld keuzeproces

In Nederland maakt ongeveer één op de vijf vrouwen een onbedoelde zwangerschap mee – wat het belang benadrukt van aandacht voor een grondig en onbevooroordeeld keuzeproces. Het keuzeproces rondom een onbedoelde zwangerschap kan een complexe zorgvraag zijn. Zo gaat het bij onbedoelde zwangerschap niet om de diagnose, maar om het begrijpen waar de patiënt zich bevindt in het keuzeproces, daarin steun bieden en indien nodig doorverwijzen voor verdere hulp.

Houvast keuzehulpproces

Fiom zet zich al bijna honderd jaar in voor vrouwen die onbedoeld zwanger raken. De stichting biedt betrouwbare, niet-sturende informatie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, traint professionals en werkt samen met diverse partners voor keuzehulp en nazorg bij een onbedoelde zwangerschap. In samenwerking met NHG Expertgroep Seksuele Gezondheid en Rutgers heeft Fiom een e-learning opgesteld die huisartsen houvast geeft bij het keuzehulpproces. Zo worden er handvatten voor keuzehulpgesprekken geboden, zoals: vraag naar ieders perspectief, ook van de partner of verwekker; houd rekening met culturele en religieuze gevoeligheden, zonder daarover vooraannames te doen; en geef aan dat er altijd een keuze is, ook al voelt dat voor de vrouw soms anders. Deze handvatten dragen eraan bij dat vrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken die past bij hun leven, waarden en toekomst.

Over Fiom

Fiom is de specialist bij ongewenste zwangerschap, afstammingsvragen, donorconceptie en adoptie. De organisatie biedt betrouwbare, niet sturende informatie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ook bieden zij online hulp en nazorg, coördineren en trainen ze een landelijk netwerk aan keuzehulpverleners en begeleiden ze vrouwen die afstand willen doen van hun kind.

* Vrouwen en andere personen die zwanger kunnen worden. Uiteraard gaat het niet alleen om de vrouw maar ook de eventuele verwekker.

Bron: FIOM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen