Vanavond op TV: Aandacht voor Gezinnen die Zorg Bieden aan Kinderen met Beperkingen

Vanavond, donderdag 18 januari 2024, willen we jullie graag wijzen op een interessante uitzending op TV. Het programma ‘Pointer’ zal om 20:25 uur op NPO2 aandacht besteden aan de uitdagingen waar gezinnen mee worden geconfronteerd die de zorg dragen voor kinderen met beperkingen, waaronder meervoudige beperkingen.

In de uitzending:
– Geeft Cindy Droste een inkijkje in het leven met hun gehandicapte zoon Rick (20, foto)
– Vertelt Marja Lansink hoe ze met 45 betrokken gezinnen in Twente knokt voor een kleinschalige woonvoorziening Stichting De Zonne Hoeve Tubbergen (voorlopig zonder succes)
– Reageert wethouder van Tubbergen Hilde Berning-Everlo over de rol van de gemeente
– Horen we de dromen van ouders over een kleinschalige woonvorm van: Marjolein en Sander van Osch, Claire Michielsen en Krijnen Louise
– Legt Rudo Jockin van de Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven uit dat het gemiddeld zeker 10 jaar (!) duurt om een woonvoorziening op te zetten (en wat daar allemaal bij komt kijken)
– Duidt L. van Heumen van SlowCare in Oss waarom hun geroemde aanpak (nog) geen navolging heeft gekregen
– Vertelt Ageeth Ouwehand van ’s Heeren Loo hoe zij het personeelstekort probeert op te lossen

Met dank aan MEE NL en de BCMB, beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor de samenwerking rond de enquête.
Han Mennen

Presentatie: Marijn Frank
Redactie: David van Unen
Samenstelling: Judith Meulendijks
Camera: Alexander Koning en Harry van de Westelaken
Montage: Erwin Tijmense
Regie: Justus Cooiman

In Nederland wordt het steeds moeilijker om mensen met een beperking in passende woonvoorzieningen te plaatsen. Dit leidt ertoe dat mensen met een beperking vaak langer thuis blijven wonen dan wenselijk is, wat zowel voor de betrokken gezinnen als voor de cliëntondersteuners grote uitdagingen met zich meebrengt.

Uit een recent onderzoek blijkt dat meer dan 90 procent van de onafhankelijke cliëntondersteuners zich zorgen maakt over deze situatie. Lange wachtlijsten en de complexiteit van de zorgbehoefte zijn enkele van de grootste obstakels bij het vinden van geschikte woonplekken. Hierdoor worden gezinnen soms gedwongen om hun kinderen met ernstige beperkingen thuis te houden, wat enorme druk legt op naasten en verzorgers.

De uitzending van ‘Pointer’ vanavond zal dieper ingaan op deze problemen en de mogelijke oplossingen. Er zal ook gesproken worden over kleinschalige wooninitiatieven, die door groepen ouders worden opgezet om de zorg voor hun kinderen zelf te organiseren. Dit kan een alternatieve benadering zijn om betere zorg te bieden aan mensen met beperkingen.

De uitzending is vanavond om 20:25 uur op NPO2, een uitzending van ‘Pointer’ te bekijken. Laten we samen streven naar een betere toekomst voor gezinnen die zorg dragen voor kinderen met beperkingen in Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen