‘Ondanks al het voorste kruisbandleed mogen hamstringblessures niet vergeten worden’

Array

PSV-aanvaller Noa Lang is mogelijk enkele maanden uitgeschakeld door een hamstringblessure. De aanvaller was net weer hersteld van een eerdere kwetsuur aan de hamstring. De afgelopen maanden domineerden voorste kruisbandblessures met regelmaat het nieuws. Daarmee lijkt het wel of deze blessures de overhand krijgen ten opzichte van de oude grote voetbalblessure, de hamstringblessure.

Moeten we hamstringblessures in het voetbal dan maar voor lief nemen? Dat lijkt niet verstandig. In het profvoetbal is liefst 25 procent van alle afwezigheid als gevolg van een blessure toe te schrijven aan hamstringblessures. De gemiddelde afwezigheid is negen dagen. Het aantal blessures dat per 1000 uur voetbal ontstaat, varieert tussen de een en bijna zes. Het risico op een hamstringblessure kan echter verlaagd worden. Als er aan preventie wordt gedaan. En dat blijkt, in ieder geval onder Engelse proefclubs, vaak niet het geval.

De kans op een hamstringblessure kan verkleind worden door het doen van oefeningen zoals de Nordic hamstring exercise , het uitvoeren van het FIFA 11+ oefenprogramma of balanstraining. Uit een onderzoek onder Engelse profs blijkt dat het uitvoeren van dit soort oefeningen lang niet altijd worden uitgevoerd in de training. Het grootste effect kan echter bereikt worden als (bijna) heel het team de oefeningen uitvoert, en niet enkele individuen. Zowel het aantal blessures en het aantal dagen afwezigheid neemt dan fors af. De aanhoudende stroom van hamstringblessures vraagt van clubs om aanhoudende aandacht voor deze vervelende blessure.

Bron: VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen