Ouderen motiveren belangrijk bij succesvolle aanpak valpreventie

Voldoende bewegen is belangrijk om de kans op vallen te verkleinen. Voor ouderen die al eerder zijn gevallen, problemen hebben met lopen, bewegen of hun balans houden, of bang zijn om te vallen, is gewoon bewegen niet genoeg. Voor hen is het belangrijk om onder begeleiding van een fysiotherapeut specifieke oefeningen te doen om hun balans en spierkracht te verbeteren.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om ouderen te motiveren om te gaan en te blijven bewegen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen misschien niet willen meedoen, zoals hun eigen gedachten over bewegen, hun gezondheidstoestand, angsten, pijn en zelfvertrouwen. Ook de kenmerken van het valpreventieprogramma, de cursuslocatie en de steun van familie en vrienden kunnen een rol spelen.

Het is belangrijk om te begrijpen wat mensen tegenhoudt en hen te helpen over die obstakels heen te komen. VeiligheidNL heeft daarvoor een toolkit ontwikkeld met bijvoorbeeld een praatkaart die kan helpen om met ouderen te praten over valrisico’s en hen aan te moedigen om actie te ondernemen. Om ervoor te zorgen dat een valpreventieprogramma succesvol is, moeten de obstakels worden weggenomen en moeten mensen gemotiveerd worden om te (blijven) bewegen.

Elvera Overdevest, VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen