Hoe gezond is vasten van Carnaval voor mensen met hart- en vaatziekten

Array

Het vasten, een praktijk zo oud als de mensheid zelf, kent zowel religieuze als niet-religieuze toepassingen, variërend van spirituele reiniging tot gezondheidsverbetering. In de aanloop naar Pasen wordt het katholieke vasten ingeluid met Carnaval, een periode van feest en overdaad die contrasteert met de daaropvolgende tijd van soberheid en reflectie. Katholieken beginnen hun vastentijd op Aswoensdag en houden zich gedurende de Veertigdagentijd aan bepaalde voedselbeperkingen als een vorm van zelfdiscipline en spirituele verdieping. Deze periode dient niet alleen als een fysieke detox, maar ook als een kans voor persoonlijke groei en verdieping van het geloof.

Deze rijke traditie staat in schril contrast met moderne benaderingen van vasten, zoals intermittent fasting, die voornamelijk gericht zijn op fysieke gezondheid en gewichtsverlies. Hoewel dergelijke methoden op korte termijn positieve effecten kunnen hebben op het vetgehalte, cholesterol en bloeddruk, waarschuwde Dr. Ineke van Dis van de Hartstichting in 2020 voor de potentiële risico’s voor mensen met hart- en vaatziekten. Medische begeleiding is essentieel, vooral omdat de lange termijneffecten en veiligheid van periodiek vasten nog niet volledig begrepen zijn.

Het belang van voorzichtigheid wordt benadrukt door de Hartstichting, die adviseert tegen vasten zonder supervisie voor risicogroepen, inclusief mensen met hart- en vaatziekten. De zorgen richten zich vooral op het ontbreken van langdurig onderzoek naar de effecten van vasten en de mogelijkheid van negatieve gezondheidseffecten door ongeleid vasten.

De Hartistichting benadrukt verder dat vasten zonder begeleiding kan leiden tot een terugval in oude, ongezonde eetpatronen, en adviseert een gebalanceerd dieet gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging als een veiliger en duurzamer alternatief voor gewichtsverlies en gezondheidsverbetering. Dit advies onderstreept het gebrek aan bewijs voor de langdurige voordelen en veiligheid van periodiek vasten, evenals de noodzaak voor meer onderzoek naar deze praktijk.

De discussie rond vasten omvat dus een spectrum aan perspectieven, van de spirituele en gemeenschapsgerichte benadering van het katholieke vasten tot de gezondheidsgerichte benaderingen van de moderne samenleving. Hoewel de wetenschap de fysieke gezondheidsvoordelen van vasten blijft onderzoeken, herinneren de culturele en religieuze praktijken ons aan de diepere betekenissen en potentiële voordelen die verder gaan dan het lichamelijke. De toekomst van vasten als gezondheids- en spirituele praktijk hangt af van een beter begrip van zowel de voordelen als de risico’s, benadrukt door voortdurend onderzoek en een holistische benadering van welzijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen