FNV: 7 procent meer loon en uitgebreide verlofregelingen in nieuwe cao UMC   

Array

Na tien onderhandelingsrondes en actiedreiging 

FNV Zorg & Welzijn heeft vandaag samen met andere vakbonden en werkgeversorganisatie NFU een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao UMC bereikt. Het overgrote deel van de 80.000 umc-werknemers krijgt er in twee jaar tijd zeven procent salaris bij. De afspraken over onregelmatigheidsdiensten zijn verbeterd en voor het eerst zijn er collectieve afspraken over de reiskostenvergoeding gemaakt. Veel zorgmedewerkers kregen geen, of een hele lage reiskostenvergoeding.

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘We hebben ingezet op koopkrachtbehoud en afspraken die moeten zorgen voor een betere werk-privébalans voor zowel jonge als oudere werknemers.’ De onderhandelingen die in oktober vorig jaar van start gingen verliepen moeizaam. In alle umc’s waren ook al actiecomités gevormd en hingen er spandoeken.

Niemand wordt blij van acties


Merlijn: ‘Dat er nu een resultaat ligt is mede te danken aan al die umc-werknemers die klaarstonden om actie te voeren.’ Volgens de vakbond zit niemand op acties te wachten, personeel niet en patiënten ook niet.

Salaris en vergoedingen

  • De salarissen gaan op 1 mei 2024 met vier procent omhoog, met een maximum van € 246,24 (bruto/fulltime basis) en op 1 juli 2025 met drie procent met een maximum van € 192,06 (bruto/fulltime basis). Als de inflatie tussen in 2025 door bijzondere omstandigheden fors hoger is dan deze drie procent kunnen partijen een aanvullende afspraak maken.
  • Er komt een reiskostenvergoeding van 0,18 per kilometer, waarbij er wel onderscheid gemaakt wordt tussen reizen met openbaar vervoer, fiets of auto (max 40 kilometer enkele reis).
  • De thuiswerkvergoeding gaat omhoog naar € 2,35 per dag en wordt elk jaar automatisch aangepast aan de maximale fiscale vergoeding.
  • De vergoeding voor consignatie-, bereikbaarheid- en aanwezigheidsdiensten wordt verhoogd.
  • Werknemers die zich op het werk moeten omkleden krijgen vanaf nu een vergoeding van € 80 bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband.

Verbeterde werk-privébalans

  • Nieuw in de cao is een generatieregeling voor oudere werknemers. Zij kunnen maximaal vijf jaar voor de AOW-leeftijd minder gaan werken. De zogenoemde 80-90-100 regeling. Uitgezonderd hiervan zijn werknemers in de hogere salarisschalen, waaronder managers en werknemers die korter dan acht jaar bij een umc werken.
  • Alle werknemers krijgen de mogelijkheid om te sparen voor extra verlof.
  • Ouders krijgen in het eerste levensjaar van hun kind meer mogelijkheden om verlof op te nemen.
  • Werknemers die zwanger zijn hoeven tijdens de zwangerschap en zes maanden na de bevalling geen avond- en nachtdiensten te draaien.  

Verbeteringen voor alle werknemers

Erjan Hilbrands, weefselbankanalist bij het umc in Groningen en actief FNV-lid: ‘Het is een mooi evenwichtig pakket waarbij is gedacht aan koopkracht en een betere balans werk en privé waarbij rekening is gehouden met de belangen van alle werknemers in de umc’s.’

Leden stemmen over onderhandelingsresultaat

Leden van de FNV kunnen tot 14 maart stemmen over het onderhandelingsresultaat. In de acht umc’s in Nederland werken zo’n 80.000 mensen die vallen onder de cao UMC.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen