Debat over Wijkverpleging: Thuiszorgbehoefte vraagt om een domeinoverstijgende aanpak.

Array

Op 10 april zal de Tweede Kamer debatteren over de wijkverpleging, een cruciale zorgcomponent voor mensen met een thuiszorgbehoefte, waaronder velen met progressieve spierziekten. Deze discussie is bijzonder relevant gezien de toenemende moeilijkheden die deze mensen ondervinden bij het verkrijgen van noodzakelijke zorg aan huis. Hieronder verkennen we de kernpunten van de aankomende discussie, gericht op domeinoverstijgende cliëntondersteuning.

1. Informatievoorziening over Wijkverpleging

Een primair agendapunt is de verbetering van de informatie over de beschikbaarheid en kwaliteit van wijkverpleging. Mensen met een spierziekte ervaren vaak dat zorgaanbieders vol zitten en dat hun zorgbehoeften moeilijk vervuld worden. Dit resulteert regelmatig in een terugvallen op ongecontracteerde zorgaanbieders of een persoonsgebonden budget (pgb), wat niet ideaal is.

Voorstel aan de Kamer:

  • Verbeterde Transparantie: Het voorstel omvat het verzoeken van de minister om met relevante partijen de beschikbaarheid en kwaliteit van wijkverpleging inzichtelijker te maken voor cliënten. Dit houdt in dat duidelijk moet worden welke zorg een aanbieder kan leveren en of er ruimte is voor nieuwe cliënten, met nadruk op de kwaliteit van zorg zoals palliatieve ondersteuning en specialistische verpleging.

2. Voorkomen van Risicoselectie en Onderbehandeling

Het tweede discussiepunt betreft het voorkomen van risicoselectie en onderbehandeling. Patiënten met een grotere of complexere zorgvraag vinden steeds moeilijker een plek bij zorgaanbieders, wat risicoselectie bevordert. Dit kan leiden tot significante gezondheidsrisico’s en een vermindering van levenskwaliteit.

Voorstel aan de Kamer:

  • Monitoring en Actie: Vragen aan de minister om acties die risicoselectie en onderbehandeling voorkomen concreet te maken en te monitoren. Dit omvat het zorgen dat uitkomsten van zorg, naast de kosten, een basis vormen voor zorginkoop.

3. Betere en Tijdige Beschikbaarheid van Hulpmiddelen

De toegang tot noodzakelijke hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal of ademhalingsapparatuur, is een voortdurend probleem, vooral in spoedeisende situaties. De vertraging in de beschikbaarheid van deze essentiële hulpmiddelen creëert vaak schrijnende situaties voor patiënten en zorgverleners.

Voorstel aan de Kamer:

  • Naleving en Verbetering: Het verzoek aan de minister om de naleving van gemaakte afspraken over hulpmiddelenzorg te bevorderen en een centraal meldpunt voor knelpunten in hulpmiddelenzorg te overwegen.

4. Cliëntondersteuner is de navigator door het complexe zorglandschap

Cliëntondersteuning speelt een cruciale rol in het navigeren door het complexe zorglandschap, vooral voor mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg. Deze ondersteuning kan helpen de barrières te verminderen die cliënten ervaren bij het verkrijgen van de noodzakelijke zorg.

1. Navigatie door Zorgsystemen

Cliëntondersteuners helpen individuen en hun families de zorgsystemen te begrijpen. Zij bieden begeleiding bij het doorlopen van de bureaucratie die komt kijken bij zorgaanvragen, zoals het invullen van formulieren, het aanvragen van vergoedingen, en het verstaan van de juridische en financiële terminologie die door zorginstellingen wordt gebruikt.

2. Belangenbehartiging en Vertegenwoordiging

Cliëntondersteuners treden op als belangenbehartigers voor de cliënt in gesprekken met zorgverleners, zorginstellingen, en verzekeraars en zorgkantoren. Ze zorgen ervoor dat de stem van de cliënt wordt gehoord en hun rechten worden gerespecteerd, vooral in situaties waar de cliënt te maken heeft met risicoselectie of onderbehandeling.

3. Identificatie van Passende Zorgaanbieders

Ze helpen bij het identificeren van zorgaanbieders die de benodigde diensten kunnen leveren. Dit is vooral belangrijk voor patiënten met complexe of specialistische zorgbehoeften, waarbij het vinden van geschikte aanbieders een uitdaging kan zijn.

4. Coördinatie van Zorg

Cliëntondersteuning omvat het coördineren van verschillende aspecten van zorg om een holistische en domeinoverstijgende benadering te garanderen die aan alle behoeften van de cliënt voldoet.

5. Toegang tot Hulpmiddelen

Ze helpen bij het verkrijgen van noodzakelijke medische hulpmiddelen en verzekeren dat deze hulpmiddelen tijdig en van goede kwaliteit zijn. Dit omvat het navigeren door de aanvraagprocessen voor apparatuur zoals incontinentiemateriaal, rolstoelen, of thuisbeademingsapparatuur.

6. Feedback en Verbetering van Zorgkwaliteit

Ze fungeren ook als een feedbackkanaal tussen de cliënten en zorgaanbieders. Dit helpt bij het continu verbeteren van zorgdiensten en het aanpassen van zorgplannen aan veranderende behoeften van cliënten.

Cliëntondersteuning is niet alleen een facilitator voor betere zorgtoegang, maar ook een essentieel component in het verzekeren van kwalitatieve, persoonlijke en respectvolle zorg. Door deze ondersteuning worden individuen met complexe zorgbehoeften in staat gesteld om een hogere zelfstandigheid te bereiken en een betere levenskwaliteit te onderhouden, terwijl ze in hun eigen thuisomgeving blijven.

Conclusie

Het debat op 10 april is een belangrijke gelegenheid om deze urgente kwesties aan te pakken en verbeteringen te bewerkstelligen die de kwaliteit van leven voor mensen met spierziekten significant kunnen verhogen. Het is essentieel dat de Tweede Kamer en de minister samenwerken om de toegankelijkheid en kwaliteit van wijkverpleging te verbeteren, risicoselectie te voorkomen en de levering van hulpmiddelen te versnellen. Hiermee wordt niet alleen de zorg voor deze kwetsbare groepen verbeterd, maar wordt ook een meer inclusieve gezondheidszorg bevorderd die iedereen ten goede komt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen