Samenwerking UMCG en Antonius Ziekenhuis bij aangeboren hartafwijkingen

Array

Cardiologen en kinderartsen van het UMCG en het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord gaan samenwerken in de zorg voor kinderen en volwassenen met een aangeboren (congenitale) hartafwijking. De samenwerking houdt onder andere in dat een kindercardioloog en een congenitaal cardioloog van het UMCG als consulent kunnen deelnemen aan patientenspreekuren in het Antonius Ziekenhuis op de locaties Sneek en Emmeloord. De ziekenhuizen ondertekenen hiervoor vandaag een samenwerkingsovereenkomst.

Uitgangspunt voor de samenwerking is om patienten met een aangeboren hartafwijking in heel Noord-Nederland dezelfde kwalitatief hoogwaardig zorg te bieden. In een ziekenhuis dichtbij als dat kan, en in een gespecialiseerd ziekenhuis als dat moet. Voor inwoners van Zuidwest Friesland en de Noordoostpolder betekent dit dat ze voor diagnostiek en nazorg terecht kunnen in het Antonius Ziekenhuis. Gespecialiseerde behandelingen en ingrepen vinden plaats in het UMCG. Ongeacht waar de zorg plaatsvindt, werken kinderartsen en cardiologen volgens dezelfde protocollen en kwaliteitsrichtlijnen.

De (kinder)cardiologen van het UMCG zullen de collega-artsen in het Antonius Ziekenhuis met hun expertise ondersteunen op het gebied van de diagnostiek en behandeling van patienten met een aangeboren hartafwijking. Verder kunnen de kinderartsen en cardiologen van het Antonius Ziekenhuis deelnemen aan besprekingen van het hartteam in het UMCG en deelnemen aan refereeravonden en wetenschappelijk bijeenkomsten van het UMCG.

Het UMCG is een van de vier centra voor de behandeling van patienten met een aangeboren hartafwijkingen in Nederland en het enige centrum in Noord-Nederland.

In het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen werken kinderartsen, cardiologen en cardiothoracale chirurgen samen. Het centrum beschikt over alle vergunningen voor het uitvoeren van bijzondere interventies aan het hart, zoals katheterinterventies, (open) hartchirurgie, harttransplantaties en gecombineerde hartlongtransplantaties. Daarnaast is het UMCG een landelijk expertisecentrum voor pulmonale hypertensie (verhoogde bloeddruk in de longen) bij kinderen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen