Gezellig een kop thee drinken kan eindigen in een drama

Array

Ondanks preventie campagnes worden er in de drie brandwondencentra in Nederland dagelijks kinderen behandeld met vreselijke brandwonden ten gevolge van hete thee of water uit de waterkoker.

Was vroeger de omvallende theepot vaak verantwoordelijk, tegenwoordig is het steeds vaker de waterkoker die door ontdekkende kinderhandjes omver wordt getrokken aan het snoer. De gevolgen kunnen desastreus zijn en ernstige brandwonden opleveren waarvan de gevolgen levenslang zichtbaar blijven.

Afgelopen weken waren de brandwondencentra helaas al vaker in het nieuws omdat er een flinke toename is van brandwonden ten gevolge van ongelukken met bio ethanol haarden en vuurpotten. Ook de verschrikkelijke nieuwsbeelden uit Nairobi  lieten afgelopen week wederom zien hoe groot de verwoestende werking van vuur kan zijn.

Ongeveer 30% van de opnames in de Nederlandse brandwondencentra betreft kinderen, waarvan de grootste groep in de leeftijd van 0-4 jaar.

Een omvergetrokken kopje gloeiende thee, zoals hiervoor genoemd, kan al snel zorgen voor 2 tot 3 weken opname in een brandwondencentrum. Daarna volgen vaak nog jaren herstellende operaties en therapie.

Kortom: De gevolgen in de vorm van lichamelijke en geestelijke littekens blijven levenslang bestaan.

Over de gezinsdag
Tien jaar geleden was de eerste gezinsdag van Stichting Kind en Brandwond en nog steeds is het werk van deze organisatie hard nodig.

Op de jaarlijkse gezinsdagen ontmoeten de kinderen die het afgelopen jaar te maken kregen met brandwonden elkaar in een andere omgeving dan het ziekenhuis. Ze nemen hun ouders,  broertjes en zusjes mee. De reden is dat brandwonden bij een kind vaak impact hebben op het hele gezin. Ouders kampen vaak met schuldgevoel en broertjes en zusjes krijgen vaak een tijdje minder aandacht.

Alle redenen dus om met het hele gezin naar deze bijzonder familiedag van Kind en Brandwond te gaan. Voor de kinderen staat lol maken en contact met andere brandwonden patientjes voorop. Lotgenoten contact helpt zowel de slachtoffers als de overige leden van het getroffen gezin.

 

Voor de ouders is er de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en zijn er deskundigen aanwezig waar ze terecht kunnen met al hun vragen.

Bovendien vertelt ambassadrice Chantal Weijman haar authentieke verhaal over het ongeval dat zij als kind meemaakte. Ook haar moeder zal vertellen hoe zij dit ervaren heeft. Wellicht dat deze ervaringen uit de praktijk de ouders van nu kunnen helpen en steunen.

De ambassadeur van Kind en Brandwond, Hans Kazan, zal tijdens dse gezinsdag in Duinrell zorgen voor de nodige magie voor de kinderen. Jaren terug stond Hans, die al langer dan 10 jaar met Kind en Brandwond samenwerkt,  met zijn mond vol tanden toen een klein meisje hem vroeg ? kunt u mijn littekens weg toveren??.

Helaas, verzuchtte Hans, goochelen kan ik wel maar toveren helaas niet! 

 

European Burns Association (EBA)
Parallel aan de gezinsdag vind de afsluiting van het 14e congres van de European Burns Association (EBA) plaats in Den Haag. Terwijl de4 stichting Kind en Brandwond  de gezinnen een onvergetelijke dag probeert te bezorgen, wisselen de andere brandwonden professionals van de EBA kennis uit m.b.t. belangrijke zaken en recente ontwikkelingen.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen