Medical Cooking: een crossover van kookkunst, voedingsleer en medische wetenschappen
ArrayWat kook je voor iemand die is getroffen door een ziekte? Ingredienten die botbreuken helpen helen, slikproblemen of hypoallergeen eten bij ADHD? Koken voor diabetes en hart- en vaatziektes was al bekend. Net als koken voor mensen met kanker of een glutenintolerantie. Op de website werden echter tientallen patientproblemen ingediend. Ze brachten een veel breder scala aan medische condities aan het licht uit alle hoeken van de zorg. Op bijna alle gevallen kon je ‘koken’: van beperkt jodium bij schildklierkanker, verkorte darm, maagverkleiningen, ijzertekorten, candida, fructoseintoleraties, apneu, botbreuken en zelfs de overgang of ‘halal’ koken voor Marokkanen of Turken met diabetes. Op MedicalCooking.nl staat een eerste selectie recepten met foto’s en beschrijvingen.
Om het verder uit te testen werd in 2011 de eerste Medical Cooking Challenge georganiseerd op het Food4You festival. Op basis van 50 concrete problemen van patienten en clienten werden de grenzen verkend van de ideale medisch verantwoorde maaltijd. Daarbij stonden beleving, culinair excelleren en medisch wetenschappelijke onderbouwing centraal.
De jury koos unaniem chefkok Erik Jager als winnaar met de volgende motivatie: “Erik weet met de moeilijke opdracht “slikproblemen†bijzonder creatief, gedurfd en stijlvol om te gaan, zo is het gerecht een plaatje om te zien, zeer smakelijk gepresenteerd, en ook toepasbaar in grotere productiecharges.â€
Het gerecht kon bovendien smakelijk worden aangepast richting een suikervrij, glutenvrij of een hypoallergeen gerecht.
Kijk op MedicalCooking.nl voor medisch specifieke recepten en forums. Let op: Medical Cooking is voor de reguliere geneeskunde en pas een jaar in de lucht.