Heldere afspraken over vervolg op bezuinigingen AWBZ noodzakelijk
ArrayDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zorgen over het ingrijpen in de ABWZ. Het Rijk moet duidelijk aangeven als ze vindt dat de burger niet meer bij de overheid moet aankloppen voor ondersteunende begeleiding. Als het Rijk vindt dat gemeenten vanuit hun Wmo-taak deze taak moeten uitvoeren, dan moeten daar heldere afspraken over gemaakt worden, zodat gemeenten deze extra taak met voldoende middelen adequaat kunnen uitvoeren.
De VNG reageert hiermee op de kabinetsreactie op het SER-advies over de toekomst van de AWBZ. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van deze kabinetsreactie.
Als het Rijk vindt dat participatie en zelfredzaamheid geen taak is van de overheid en burgers het zelf moeten oplossen, dan moet het Rijk dat ook duidelijk zeggen, aldus de VNG. De burger heeft recht op helderheid van de overheid. Dus ook als iets geen taak van de overheid meer is, moet klip en klaar zijn dat dat voor alle overheidslagen geldt, inclusief gemeenten.
In het voorstel van het kabinet wordt de ondersteunende begeleiding wat leidt participatie en zelfredzaamheid geschrapt. De VNG pleit er al langer voor om AWBZ-functies die zich richten op zelfredzaamheid en participatie in de Wmo onder te brengen. De Ondersteunende Begeleiding (OB) voorop. Nu gebruikt het kabinet het feit dat veel OB op participatie is gericht als argument om het helemaal te schrappen. Gemeenten zijn bang dat botweg schrappen van op participatie gerichte voorzieningen leidt tot verergering van maatschappelijke problematiek. Dat kan nooit de bedoeling van deze bezuiniging zijn. Indien de maatschappelijke problematiek verergert, heeft het Rijk als eerste een verantwoordelijkheid om de basis te leggen voor de aanpak daarvan. Gemeenten willen daar uiteraard bij helpen maar dat mag niet ten kosten van bestaande financiële arrangementen gaan.