Belangrijke oproep aan studenten verpleegkunde en verpleegkundigen in de GGZ
ArrayGGz verpleegkundigen uit Nederland en België worden opgeroepen om een Nederlandstalige tekst te schrijven over de vraag ‘Waar gaat het om bij het verplegen van mensen met psychiatrische problematiek?". De prijs bestaat uit het bronzen beeld van de Kitty Verbeek uil, publicatie van het artikel en publicatie van een interview met de auteur. De uitreiking zal plaatsvinden op 26 november 2008 bij Saxion Hogescholen in Deventer.
De Kitty Verbeek Prijs Op 30 mei 2007 stierf Kitty Verbeek (geboren 28-5-1919), vooral bekend als eerste directeur van de HBO-V in Leusden (1974). Maar zij had daarvoor als verpleegkundige al een interessante loopbaan gehad, vooral op werkplekken in de psychiatrie in zowel binnen- als buitenland. Op grond van haar deskundigheid en bijzondere stijl van werken mocht zij in 1953 in Beiroet de World Federation of Mental Health toespreken over de bijdrage die psychiatrisch verpleegkundigen konden leveren aan de behandeling van psychiatrische patiënten. Naar aanleiding van die lezing werd zij door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gevraagd een scholingsprogramma te ontwikkelen voor algemeen verpleegkundigen in India die zich wilden specialiseren in de psychiatrie. Toen zij in 1960 weer naar Nederland kwam, werd zij directeur van de Hogere School voor verpleegkundigen in Utrecht. Vanuit deze functie ijverde zij met grote inzet voor allround dagonderwijs aan verpleegkundigen. Dit kreeg later gestalte in de MBO-V en de HBO-V en Kitty Verbeek werd in 1974 de eerste directeur van de HBO-V te Leusden. Dat zou zij tien jaar blijven. Ondanks haar inzet voor het tot stand komen van een allround opleiding hield zij altijd een zwak voor de psychiatrie.
Kitty was enorm opmerkzaam en bezat een grote gevoeligheid voor zowel de problemen als de talenten van anderen. Haar open geest, haar interesse in en respect voor kennis op allerlei terreinen, diverse levensbeschouwingen, schoonheid en cultuur, maakten dat zij kon uitgroeien tot een leider die de verpleegkunde niet veranderde door definities te schrijven van ‘verplegen’, maar door de verplegers en verpleegsters te leren veel ruimer dan voorheen om zich heen te kijken. Kitty had de moed om voor haar overtuiging uit te komen. Zij was de eerste grote roerganger in het hbo-onderwijs voor verpleegkundigen en heeft vele stormen doorstaan. Wij weten inmiddels dat ‘een onafhankelijke koers varen’ heel belangrijk is voor iedereen die een vernieuwende bijdrage wil leveren aan de kwaliteit van leven van hen die zorg nodig hebben of zorg vragen. Daarom heeft het Nederlands Instituut voor Psychiatrische Verpleegkunde (NIPV) een tweejaarlijks uit te reiken prijs naar Kitty Verbeek vernoemd.
De prijs
De prijs heeft de vorm van een bronzen beeld van een uil, gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Hetty Heyster. Kitty had een voorkeur voor de uil als symbool van wijsheid en bezat zelf een grote uiltjesverzameling. Om deze uil te kunnen winnen worden verpleegkundigen uit Nederland en België opgeroepen om een Nederlandstalige tekst te schrijven over de vraag ‘Waar gaat het om bij het verplegen van mensen met psychiatrische problematiek?’
Drie soorten teksten welkom
1) een inspirerend verhaal over de verpleegkundige beroepspraktijk in de geestelijke gezondheidszorg (narrative);
2) een (theoretische) reflectie op de aard van het verplegen van mensen met psychiatrische problematiek;
3) een visie op de gewenste ontwikkeling van het verplegen van mensen met psychiatrische problematiek in de toekomst.
Beoordelingscriteria
• Uit de tekst spreekt enthousiaste betrokkenheid bij het verplegen van mensen met psychiatrische problematiek.
• De tekst maakt lezers nieuwsgierig naar het werken in de geestelijke gezondheidszorg.
• De tekst bevat een duidelijke vraag en een antwoord daarop.
• De tekst is in principe als artikel te publiceren.
• De tekst telt tussen 2000 en 3000 woorden.
• De auteur maakt een gemotiveerde keuze waarom hij of zij wel/niet verwijst naar literatuur.
• De tekst bevat oorspronkelijke ideeën: voegt iets toe aan bestaande kennis of expliciteert impliciete kennis (mag ook ingaan tegen bestaande opvattingen).
De prijs bestaat uit het bronzen beeld, publicatie van het artikel en een interview met de auteur.
Uiterste inzenddatum
15 oktober 2008.
Wijze van inzenden
Iedereen die een tekst wil indienen moet zorgen dat deze uiterlijk 15 oktober 2008 ontvangen is op het adres Stichting GGZ-VS, postbus 19244, 3501 DE Utrecht (Nederland). Op de buitenkant van de enveloppe dient goed leesbaar ‘Kitty Verbeekuil’ vermeld te zijn. De afzender dient duidelijk op de achterkant van de enveloppe vermeld te worden. De naam en het adres van de inzender mogen niet op de tekst zelf staan maar moeten op een apart blad worden bijgevoegd. Dit is om de anonimiteit van de auteur voor de juryleden te verzekeren.
Jury Kitty Verbeekprijs
• Cecile aan de Stegge, onderzoeker, Nederlands Instituut voor Psychiatrische Verpleegkunde, juryvoorzitter
• Monique Kempff, voorzitter NU’91
• Jan Kerstens, vrijgevestigd adviseur en auteur
• Jacomine de Lange, senior onderzoeker Trimbos-instituut en lector Transities in Zorg Hogeschool Rotterdam
• Francis Mensink, voorzitter accreditatiecommissie kwaliteitsregister V&VN
• Joke Mintjes-de Groot, directeur LEVV
• Tonny van de Pasch, hoofdredacteur TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen
• Stephan van der Voort, manager kennistransfer Saxion Hogeschool
• Wubbien Wesselink, praktijkopleider Stichting GGZ-VS
De instelling van de Kitty Verbeekprijs werd financieel mogelijk gemaakt door:
Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn en Technologie van Saxion Hogescholen; McKesson (automatiseringsbedrijf in de gezondheidszorg); Nu’91; Ockenburgh Holding BV en de Stichting GGz-Vs.
Eerste uitreiking:
Woensdagmiddag 26 november 2008 in de Saxion Hogeschool te Deventer.
Auteur: NIPV / Gepubliceerd op 23-06-2008
Bron: http://www.depsychiatrie.nl