Overnamehonger Philips Healthcare nog niet gestild
ArrayHet Nederlandse elektronicaconcern Philips blijft na de reeks overnames van de afgelopen maanden speuren naar doelwitten voor zijn medische afdeling. Dat verklaarde Steve Rusckowski, de topman van Philips Healthcare, maandag aan De Tijd in de Amerikaanse stad Boston. Over een mogelijke interesse voor de medische afdeling van het Belgische Agfa-Gevaert wilde Rusckowski geen commentaar kwijt. De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert houdt zoals bekend meerdere opties open voor zijn drie afdelingen. De Bel20'er heeft daarvoor de Franse zakenbank Lazard in de arm genomen. VooralAgfa Healthcare werd al aan een heleboel partijen gelinkt , zowel private equity-spelers als sectorgenoten zoals General Electric. Onlangs nog liet het Amerikaanse Gores, eigenaar van de Belgische IT-dienstengroep RealDolmen, zijn interesse voor de afdeling van Agfa-Gevaert blijken.
Nu het Amerikaanse investeringsfonds Cerberus Capital Management is niet langer geïnteresseerd in een overname van Agfa HealthCare, de medische divisie van de Mortselse beeldvormingsgroep. Cerberus acht het dossier te risicovol. Lig de weg open voor Philips om een eventuele overname te bekijken. Philips stelt zich als doel om het marktaandeel van zijn medische afdeling op te krikken van 21 procent twee jaar geleden naar 24 procent in 2010. Daarvoor zal Philips Healthcare sneller moeten groeien dan de wereldwijde markt, die voor 2010 op 22 miljard euro wordt geschat. Voor 2008 en 2009 verwacht Philips Healthcare telkens tussen 6 en 8 procent omzetgroei. In 2007 stelde die groei nog teleur: de omzet steeg met 4 procent tot 6,7 miljard euro. Daarmee nam Healthcare een kwart van de groepsomzet voor zijn rekening.
Het zwaartepunt van Philips Healthcare ligt in beeldvormingstoestellen, zoals CT- en MRI-scans. Een van de sterkst groeiende activiteiten echter is thuisverzorging (Home Healthcare), waartoe onder meer het pas overgenomen Respironics behoort. Tussen 2010 en 2015 wil Philips wereldwijd marktleider worden in thuisverzorging en mikt het op een omzet van 3 miljard dollar. Een van de evoluties die deze groei in de hand moeten werken, is de schaarste aan artsen en verplegend personeel wereldwijd, zo maakt Philips zich sterk.
Een naam die in dat opzicht nog niet is opgedoken, is die van Philips, met zijn medische activiteiten een van de wereldmarktleiders naast het Duitse Siemens en het Amerikaanse General Electric. Rusckowski wenste desgevraagd echter geen commentaar te geven of Philips naar Agfa Healthcare kijkt.
'Philips Healthcare en Agfa Healthcare zijn beide onder meer actief in medische beeldvorming. We zijn concurrenten, ik kan daar niets meer op zeggen', aldus Rusckowski. In het verleden, toen van het huidige scenario bij Agfa-Gevaert nog geen sprake was, zijn er wel degelijk gesprekken geweest tussen Mortsel en Eindhoven. Maar ook daarop wilde Rusckowski niet dieper ingaan.
De topman van Philips Healthcare liet wel verstaan dat de afdeling blijft speuren naar overnames, ondanks de recente reeks acquisities en de inkoop van eigen aandelen ten belope van 10 miljard euro de voorbije en de volgende twee jaar. In maart nog realiseerde Philips met de aankoop van het Amerikaanse Respironics, een specialist in de opsporing van ademhalings- en slaapproblemen, de grootste overname in het bestaan van het conglomeraat. Philips betaalde 3,6 miljard euro.