Eiwit schroeft zich vast op DNA als een dop op de fles
ArrayBiofysicus Niels Laurens ontdekte in zijn promotieonderzoek dat belangrijke machines van de cel(eiwitten) zichzelf aan DNA kunnen vastschroeven, als een dop op een fles. Deze kennis is belangrijk bij complexe biologische vraagstukken zoals het delen van onze cellen.
Zodra we weten hoe dit soort processen werken kunnen we ook zien wat er allemaal fout gaat. Veel (erfelijke) ziektes ontstaan namelijk bij fouten tijdens het kopieren en repareren van DNA. Als we betere medicijnen willen ontwikkelen is het van groot belang dat we erachter komen hoe deze biologische processen werken op moleculair niveau.
Laurens maakt door de unieke combinatie van natuurkunde, scheikunde en biologie interacties zichtbaar tussen individuele eiwitten en DNA op de nanometer schaal: 10 biljoenste van een meter. Een van zijn verassende ontdekkingen is dat eiwitten gebruik blijken te maken van de draaiing van DNA. Men dacht altijd dat eiwitten, door de wenteltrapstructuur van DNA, van het DNA worden afgedraaid. Deze draaiing blijkt juist door een eiwit gebruikt te worden om zichzelf extra vast te schroeven op het DNA. Draait het DNA de andere kant op dan wordt het eiwit weer los geschroefd.
Startdatum 29-03-2012
Tijd: 11.45
Locatie: Aula
TitelA biophysical exploration of proteins and their substrates
SprekerN. Laurens
Promotorprof.dr.ir. G.J.L. Wuite
Onderdeel Faculteit der Exacte Wetenschappen
Wetenschapsgebied Exacte wetenschappen
Evenementtype Promotie
Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE