Tekort aan Utrechtse kraamzorg: ‘drama’s aan het kraambed’

Array

Jonge gezinnen in de Utrechtste regio staan in de kou. Door personeelstekort en vakantiekrapte krijgen zij na de geboorte van hun kinderen slechts een minimum aantal uren kraamzorg.

Verloskundigen spreken van ‘drama’s aan het kraambed’. Het tekort treft ook mensen die op basis van hun verzekering en hun persoonlijke situatie de volledige 49 uur kraamzorg zouden krijgen, verspreid over acht dagen. Zij moeten het uiteindelijk met 24 uur doen. Dat komt neer op drie uur per dag. Sommige vrouwen krijgen thuis helemaal geen hulp meer, merken verloskundigen.

De situatie leidt volgens Verloskundigenpraktijk Utrecht West in veel gezinnen tot problemen.

“Met het geven van borstvoeding bijvoorbeeld. We zien borstontstekingen, kinderen die niet goed drinken en daardoor te veel afvallen. De ouders voelen zich onzeker als ze er alleen voor staan,’” zegt verloskundige Gwendolyn van Strien, “Kraamzorg is er niet voor niks. Je kunt je moeder of schoonmoeder vragen de badkamer eens een extra beurt te geven, maar die kijkt niet naar je hechtingen.’’

‘Drama’s en huilende kraamvrouwen.’ Zo omschrijft verloskundige Annemarie Idema de situatie in Verloskundigenpraktijk Utrecht-Oost. ,,Zeker voor mensen die van hun eerste bevallen, is het een ramp om geen hulp te hebben. Gisteren hadden we nog iemand die werd ontslagen uit het ziekenhuis en helemaal geen begeleiding kreeg. Ze weet van niets. Wij komen wel langs, maar we kunnen een kraamhulp niet vervangen.”

Femke Theunissen van ziektekostenverzekeraar Agis: “Tot nu toe hebben we al onze verzekerden kraamhulp kunnen bieden. Maar vaak komen we wel uit op het wettelijk minimum van 24 uur.” Wie zelf een gediplomeerd kraamverzorgende (bijvoorbeeld een familielid) weet in te schakelen, mag bij Agis de rekening declareren. Maar dat lukt de meeste mensen niet. Verzekeraar CZ biedt vrouwen aan om zonder extra kosten poliklinisch te bevallen of om huishoudelijke hulp in te schakelen.

Bron : AD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen