UMC Utrecht versterkt band met Singapore

Array

Het UMC Utrecht gaat als eerste Nederlandse instelling een samenwerking aan met de National University Health System (NUHS) in Singapore. De Utrechtse hoogleraar prof. dr. Dominique de Kleijn gaat in Singapore drie jaar onderzoek doen naar vaatziekten.

Het UMC Utrecht werkt samen met NUHS in Singapore om vaatziekten beter te begrijpen. Vaatziekten zijn allang geen exclusief probleem van rijke westerse landen meer, het aantal vaatpatienten in Azie neemt snel toe. In India en China lijden steeds meer mensen aan diabetes type II, de toename van die ziekte is veel groter dan in westerse landen. In Aziatische patienten manifesteren vaatziekten zich anders en het is maar de vraag of ‘westerse’ medicijnen en behandelingen in Azie ook goed werken. De samenwerking draait om het uitwisselen van personeel en het gezamenlijk gebruik van onderzoeksgegevens en biobankmateriaal.

Perfecte plaats
De Kleijn: ‘Singapore is de perfecte plaats voor een internationale benadering van vaatziekten. Het land investeert fors in biowetenschappen en beschikt over eersteklas universiteiten en onderzoeksfaciliteiten. Het UMC Utrecht werkt al veel langer samen met Singapore, die samenwerking bouwen we nu uit.’

Centraal in het onderzoek staan grote biobanken met weefsels en bloed uit vaatpatienten. In het UMC Utrecht staat een grote biobank met gegevens van ruim 3000 patienten. In Singapore worden gegevens verzameld van Chinese, Maleise en Indiase patienten. Met de biobank proberen De Kleijn en collega’s biomarkers te vinden, dat zijn stoffen die kunnen voorspellen of patienten opnieuw ziek worden en misschien de behandeling kunnen verbeteren.

Patenten
Vorige week donderdag sprak prof. dr. Dominique de Kleijn zijn oratie uit. Hij benadrukte daarin het belang van patenten en samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven. Dat is volgens hem cruciaal om daadwerkelijk nieuwe behandelingen te scheppen op basis van wetenschappelijke ontdekkingen. ‘Voordat wetenschappers veelbelovende resultaten publiceren, moeten ze daar patent op aanvragen. Alleen dan zullen bedrijven een therapie willen ontwikkelen. Dat kan de publicatie vertragen, maar dat vind ik een acceptabele prijs als het de deur opent naar echte toepassing bij patienten.’

Vorige week vond een symposium plaats over de samenwerking. Daar deden vertegenwoordigers van het UMC Utrecht, van de National University Health System in Singapore en van het Nederlands cardiologisch instituut ICIN aan mee.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen