Kabinet: duomoeder kan juridisch ouder worden zonder tussenkomst rechter

Array

De vrouwelijke partner van de moeder kan straks kenbaar maken juridisch ouder te willen worden van het kind dat binnen hun relatie is geboren. Daarmee wordt voor haar juridisch ouderschap mogelijk zonder tussenkomst van de rechter. Op dit moment is nog insteming van de rechter vereist omdat de duomoeder alleen via adoptie ouder kan worden.

Dit blijkt uit de brieven van minister Hirsch Ballin van Justitie die vandaag naar de Eerste en Tweede Kamer zijn gestuurd.


Het kabinet heeft besloten de adviezen van de commissie Kalsbeek over lesbisch ouderschap op hoofdlijnen uit te voeren. Een belangrijke overweging daarbij is geweest dat ‘het denken over het juridische ouderschap zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld van een strikt op biologische verhoudingen gerichte rechtsfiguur – men denke aan de aloude ‘wettiging’ van kinderen – tot een meeromvattende regeling waarin ook plaats is voor anderen dan de biologische ouders die bereid zijn het juridische ouderschap te aanvaarden.’


Het besluit van het kabinet zal verder worden uitgewerkt in een wetsvoorstel. Daarbij staat het belang van het kind voorop. Ook zal er uitdrukkelijk aandacht zijn voor de positie van de biologische vader die familieleven heeft met het kind en het recht van het kind op informatie over zijn afstamming.

Daarnaast wordt ouderschap van rechtswege mogelijk voor gehuwde of geregistreerde lesbische paren die gebruik hebben gemaakt van een ‘onbekende’ donor in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Er is dan geen sprake sprake van familieleven tussen de biologische vader en het kind, dat bescherming behoeft. Bovendien is afstammingsinformatie – onder voorwaarden – beschikbaar.

Verder heeft het kabinet besloten door te gaan met het bij de Eerste Kamer ingediende wetsvoorstel dat de adoptieprocedure verkort. Mede gelet op de tijd die nodig zal zijn voor het nieuwe wetsvoorstel, is het wenselijk nu al een voorziening te treffen voor duomoeders. Daarom zal de behandeling van het bestaande adoptiewetsvoorstel met voortvarendheid worden voortgezet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen