Bio-informatica helpt voedselbacterien beter te begrijpen
ArrayTitel promotie Genome-scale integrative genotype-phenotype analysis of Lactococcus lactis and Lactobacillus plantarum.
Overal om ons heen zijn bacterien. In huis, in de tuin maar ook bijvoorbeeld op ons lichaam en in ons voedsel. Bacteriestammen als Lactococcus lactis en Lactobacillus plantarum hebben een belangrijke rol in de bereiding van kaas, yoghurt en andere gefermenteerde voedingsmiddelen. Jumamurat Bayjanov ontwikkelde methoden die het mogelijk maken om op basis van aan- of afwezigheid van genen, gecodeerd op het genetische materiaal (DNA), deze stammen te typeren (ook genotyping genoemd).
Een door Bayjanov ontworpen microarray is één van de eerste ter wereld waarmee meerdere stammen efficient getypeerd kunnen worden. Daarnaast ontwikkelde hij software waarmee de relaties tussen aan- of afwezigheid van een gen en meetbare fysiologische kenmerken van de bacterien, zoals groei en overleving (fenotype), gevonden kunnen worden.
woensdag 6 juni 2012
Tijd 10:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer J.R. Bayjanov
Promotors prof. dr. R.J. Siezen
Copromotors dr. S.A.F.T. van Hijum
Biografie
Jumamurat Bayjanov (Halach, Turkmenistan, 1979) studeerde Computer Engineering in Ashgabat, Turkmenistan en Computer Science in Saarbrücken, Duitsland. Hij is postdoc onderzoeker op de afdeling Center for Molecular and Biomolecular Informatics van het UMC St Radboud. Hij verrichtte daar bovenstaand promotieonderzoek, dat ondergebracht is in het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences.