Latere klachten na kinderkanker eerder opsporen

Array

Bijna 80 procent van de kinderen en adolescenten met kanker geneest. Ongeveer een op 250 jongvolwassenen in Nederland is een ‘survivor’ van kinderkanker. Door de behandeling kunnen zij echter, soms jaren later nog, klachten krijgen. Een ernstige latere klacht is hartschade ten gevolge van chemotherapie (anthracyclines) en bestraling van het hart. Een overlever van kinderkanker heeft ongeveer acht keer hoger risico om te overlijden aan een hartziekte dan een gezond persoon. Met de gebruikelijke onderzoeken wordt hartschade door anthracyclines pas laat ontdekt.Annelies Maninkurve-Groothuis onderzocht of het via bloedonderzoek (cardiale biomarkers) en een nieuwe echocardiografische techniek (strain imaging) wél mogelijk is om de hartschade vroeg op te sporen. Dit lijkt het geval. Bij zowel de overlevers van kinderkanker als de kinderen tijdens behandeling, zijn er verhoogde waarden van de cardiale biomarkers. Dit duidt op hartschade. Ook is de hartfunctie, gemeten met strain imaging, bij survivors én bij patienten duidelijk verlaagd. Het is echter de vraag of deze hartschade en verslechterde hartfunctie uiteindelijk leiden tot klachten. De genoemde methoden helpen om dit op te sporen en het zo nodig te behandelen in een vroege fase.

Biografie
Annelies Mavinkurve-Groothuis (Doetinchem, 1973) studeerde Geneeskunde in Groningen. Bovenstaand promotieonderzoek verrichtte ze op de afdeling Kindergeneeskunde van het UMC St Radboud, binnen de onderzoeksinstituten Oncology en Institute for Genetic and Metabolic Diseases. Ze is kinderoncoloog en staflid Kinderhematologie en -oncologie in het UMC St Radboud. Annelies Mavinkurve-Groothuis promoveert op 12 juni.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen