Sensomotorische integratie, een venster op cognitie

Array

Cognitie is de verzamelterm voor de functies die ons in staat stellen tot intelligent gedrag. Hieronder valt ook de koppeling tussen sensoriek en motoriek, het samenspel tussen waarnemen en bewegen. Pieter Medendorp  laat in zijn oratie zien dat de basisprincipes van dergelijk betekenisvol gedrag het makkelijkst te ontrafelen zijn in de kleine sensomotorische subsystemen van het menselijk brein. Volgens Medendorp kunnen we het brein begrijpen door te veronderstellen dat het gedrag dat deze systemen produceert mogelijk optimaal is voor de doelen die het nastreeft. Met deze werkhypothese illustreert hij hoe het brein als een actieve waarschijnlijkheidsmachine beschouwd kan worden. Met een interdisciplinaire onderzoeksbenadering, bestaande uit computersimulaties, gedragsstudies en beeldvormende experimenten kan onderzocht worden hoe het brein overtuigingen opbouwt over de toestand waarin het verkeert, voorspellingen maakt over toekomstige toestanden, en deze aanpast als de omgeving verandert.

Biografie
Pieter Medendorp is sinds 2011 hoogleraar Sensomotorische Integratie en directeur van Donders Centre for Cognition. Hij ontving verschillende subsidies voor zijn onderzoek, waaronder een Vidi- en Vici-beurs van de Nederlandse Vereniging voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO), een Career Development Award van het Human Frontier Science Programma, en  een Starting Grant van de European Research Council. Zijn onderzoeksgroep richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag, in het bijzonder de neurale koppeling tussen waarnemen en handelen, die bestudeerd wordt met behulp van psychofysische experimenten, beeldvormende technieken en computersimulaties. Voor meer informatie: http://www.sensorimotorlab.com/ Op 15 juni is er een oratie van Pieter Medendorp.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen