Waterschap start met proef bestrijden alg

Array

Om de alg in het geisoleerde oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek te bestrijden, werkt het waterschap met een ingesteld expertteam aan een plan van aanpak om de Dinoflagellaat Alexandrium ostenfdeldii te bestrijden. Op dit moment wordt het meest geschikte scenario, het water in gedoceerde mate injecteren met waterstofperoxide, verder uitgewerkt.

Om de berekende en in het laboratorium geteste methode nogmaals te toetsten, worden vanaf donderdag proeven uitgevoerd in afgeschermde stukken van het oostelijke deel van de kreek. Het aanleveren van materiaal voor deze proeven en het deels isoleren van het oostelijke deel van de kreek, kan vanaf vandaag lokaal overlast veroorzaken. De proef wordt uitgevoerd in de waterloop direct grenzend aan gemaal Duiveland en het oostelijke deel van de kreek, risicogebied 1*. Klik hier voor de kaart: bit.ly/QAFTjC

Proef
Onderzoek van het expertteam heeft uitgewezen dat de alg het best bestreden kan worden door het gedoceerd injecteren van waterstofperoxide in het oostelijk deel van de kreek. Om te controleren of de berekende methode ook daadwerkelijk het gewenste resultaat oplevert, wordt in een afgesloten deel van de oostelijke kreek deze methode nogmaals getest. Ook wordt gekeken wat het effect is op overige flora en fauna in de kreek. Praktijkgegevens moeten uitwijzen hoe deze methode in de rest van het oostelijke deel van de kreek kan worden toegepast. Met de praktijkgegevens kan ook een betere inschatting gemaakt worden van de duur van de bestrijding.

Materiaal en transport
Vanaf vandaag wordt het benodigde materiaal voor de proeven naar het oostelijk deel van de Ouwerkerkse Kreek gebracht. Het transport van dit materiaal bestaande uit o.a. een damwand, leidingen, pompen, doseerinstallatie kan enige verkeershinder opleveren. Daarnaast wordt in overleg met grondgebruikers het materiaal op direct aangrenzende percelen geplaatst. Volgens planning wordt donderdag het eerste deel van de oostelijke kreek gedoceerd geinjecteerd met waterstofperoxide. Over een lengte van 230 meter vanaf gemaal Duiveland, tot aan de te plaatsen damwand, wordt het water rondgepompt. Tijdens de circulatie van het water wordt waterstofperoxide geinjecteerd.

Team van experts
Naast medewerkers van het waterschap en Rijkswaterstaat, is het expertteam samengesteld uit afgevaardigden van landelijk betrokken organisaties zoals o.a. de universiteit van Amsterdam.

Informatie
Dinsdag zijn Staatsbosbeheer, dorpsvereniging Ouwerkerk, de hengelsportvereniging en omliggende (recreatie)bedrijven geinformeerd over de proef. Omdat de GRIP-situatie is opgeheven, werkt het waterschap nu samen met Rijkswaterstaat verder aan het bestrijden van de alg en de communicatie hierover. De meest actuele informatie twittert het waterschap via @waterschap. Ook op de website www.scheldestromen.nl/ouwerkerk is actuele informatie te vinden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen