Oratie: Translationele kinderlonggeneeskunde

Array

De oratie van prof.dr. Gerard Koppelman gaat over astma, de meest voorkomende chronische ziekte op de kinderleeftijd. Astma wordt gekenmerkt door ontsteking in en structuurverandering van luchtwegen. Symptomen van astma kunnen vaak goed worden onderdrukt met ontstekingsremmers. Astma kan echter niet worden genezen, ook niet als kinderen op hele jonge leeftijd ontstekingsremmers gebruiken.

Koppelman, hoogleraar kindergeneeskunde, vertelt in zijn oratie dat over de vroege ontwikkeling van astma nog maar weinig bekend is. Astma ontstaat bij veel patienten in de zich ontwikkelende longen voor en in de eerste jaren na de geboorte. Het is de uitdaging om vroege mechanismen die tot astma leiden op het spoor te komen. Zo kunnen we begrijpen hoe factoren uit de omgeving, zoals luchtverontreiniging en blootstelling aan sigarettenrook, leiden tot ziekte bij kinderen die daar aanleg voor hebben.

In zijn onderzoek brengt Koppelman de erfelijke kwetsbaarheid voor astma in kaart. Dit onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten in de oorsprong van astma: zo ontdekte hij dat de onderlinge hechting van cellen die bekledende laag vormen in de luchtwegen is bij astma verstoord. Koppelman ontwikkelt nieuwe modellen om de ontwikkeling van astma te bestuderen die zijn gebaseerd op deze recente inzichten.

Daarnaast wordt duidelijk dat astma niet bestaat, astma’s wel. Erfelijke oorzaken van astma bij jonge kinderen kunnen verschillen van erfelijke oorzaken van astma dat bij volwassen ontstaat. Astma is een groep van ziektebeelden, en Koppelman zal de komende jaren werken om vanuit zijn onderzoek bij te dragen aan betere voorspelling van astma bij jonge kinderen.

Volgens Koppelman is het belangrijk om ons nu te richten op oorzaken van het vroege ontstaan van astma. Observaties bij patienten vertaald naar fundamentele kennis (translationeel onderzoek) door een groep multidisciplinaire onderzoekers moet nieuwe inzichten geven voor preventie en vroegtijdige behandeling van astma bij jonge kinderen, aldus Koppelman.

Datum: 11 september 2012

Oratie: dhr. prof.dr. G.H. Koppelman, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Translationele kinderlonggeneeskunde

Leeropdracht: Kindergeneeskunde, i.h.b. de kinderlongziekten

Faculteit: Medische Wetenschappen

bron: RUG/Agenda

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen