Zwols Veiligheidsnetwerk zet in op actieve rol patiënt bij medicatieoverdracht

Array

Zwolse zorginstellingen aangesloten bij het Zwols Veiligheidsnetwerk roepen patienten op hun persoonlijk medicatieoverzicht actief actueel te houden. Jaarlijks belanden in Nederland namelijk zo’n 16.000 patienten in het ziekenhuis als gevolg van medicatiefouten. Veel medicatiefouten ontstaan bij overdrachtsmomenten tussen zorginstellingen. Het Zwols Veiligheidsnetwerk wil deze medicatiefouten zoveel mogelijk voorkomen. Via een campagne wordt aan patienten gevraagd nieuwe medicatie, wijzigingen of het stopzetten van medicatie altijd door te geven aan behandelend arts én apotheker. Ook wordt gevraagd altijd een actueel medicatieoverzicht bij de apotheker op te vragen voorafgaand aan een afspraak met de arts.

Naast de inzet van posters en folders, wordt dit vanaf september 2012 ook standaard vermeld in de afspraakbevestiging met de arts. De actie is nodig omdat het nog niet mogelijk is medicatiegegevens elektronisch uit te wisselen tussen alle zorginstellingen. De campagne is vandaag van start gegaan.
Medicatieoverdracht in de keten
De campagne van het Zwols Veiligheidsnetwerk komt voort uit regionale werkafspraken tussen zorginstellingen. De landelijke richtlijn ‘medicatieoverdracht in de keten’ van VWS en IGZ is daarbij leidend. Er zijn afspraken gemaakt over de rol van vertegenwoordigers van zorginstellingen zoals huisartsen, medisch specialisten en apothekers bij overdrachtsmomenten. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven wie een actueel medicatieoverzicht verstrekt en hoe dit overzicht actueel blijft. Naast de vermelding van de medicatie worden ook de allergieen in het overzicht vermeld. Daarnaast doen de zorgprofessionals dus ook een beroep op de patient zelf om het medicatieoverzicht compleet te
houden.

De afspraken gelden voor de zorg van alle patienten, maar in eerste instantie ligt de focus vooral op hoog-risico patienten. Dit zijn patienten van 70 jaar of ouder, die vijf of meer medicijnen per dag slikken, door drie of meer specialisten behandeld worden en hoog-risico medicatie gebruiken zoals insuline of antistollingsmedicatie.

Meten van resultaten
Om te achterhalen of de diverse acties ook daadwerkelijk effect hebben gehad, zet het Zwols Veiligheidsnetwerk in september een enquête uit onder zowel patienten als zorgverleners. Deze wordt na een jaar herhaald. Daarnaast wordt geregistreerd hoeveel hoog-risico patienten een actueel medicatieoverzicht bij zich hebben en hoe vaak apothekers een actueel medicatieoverzicht uitreiken aan deze patientgroep.

Zwols Veiligheidsnetwerk
In het Zwols Veiligheidsnetwerk zijn verschillende partijen uit de Zwolse zorgketen vertegenwoordigd. In 2008 hebben zij het Zwols Patientveiligheidsmanifest ondertekend. Hiermee committeren de ketenpartners zich aan het doel: ‘veilige zorg, altijd en overal’.
Bron: Isala Klinieken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen