Samenwerking hersengebieden relevant voor concentratie

Array

Om goed te functioneren is het van belang om je te concentreren op hetgeen je aan het doen bent, maar ook om je aandacht daarvan los te kunnen maken wanneer dat nodig is. Martine van Schouwenburg onderzocht hoe hersengebieden samenwerken om een optimale balans tussen deze twee functies te bewaren. De onderzoeksresultaten benadrukt het belang van de interactie tussen twee hersengebieden: de prefrontale cortex en de basale ganglia. Deze gebieden werken nauw samen wanneer mensen hun aandacht tussen taken moeten verdelen. Mensen met een sterke anatomische verbinding tussen de twee hersengebieden zijn hier dan ook beter in staat dan mensen met een zwakke verbinding. Ook blijkt de verbinding tussen deze gebieden de werking van dopaminerge medicatie te beinvloeden. De onderzoeksresultaten zijn relevant met het oog op psychiatrische stoornissen geassocieerd met aandachtsproblemen, zoals ADHD.
Biografie
Martine van Schouwenburg (Meyrin, Zwitserland, 1982) studeerde Medisch Farmaceutische Wetenschappen in Groningen. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling Psychiatrie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Ze blijft als postdoc werkzaam op deze afdeling en binnen dit onderzoeksinstituut van het UMC St Radboud.

donderdag 8 november 2012
Tijd 13:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. M.R. van Schouwenburg
Promotors: Mevrouw prof. dr. R. Cools, De heer prof. dr. J.K. Buitelaar
Copromotors: Mevrouw dr. H.E.M. den Ouden
Titel promotie: Fronto-striatal mechanisms of attentional control

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen