KPMG: Wereldwijde zorg wacht aanzienlijk capaciteitsprobleem
ArrayDe wereldwijde zorgsector wacht de komende tien jaar een aanzienlijk tekort aan gekwalificeerd personeel. Alleen al in de landen die deel uitmaken van de OECD zal het tekort aan zorgcapaciteit de komende tien jaar oplopen tot bijna 30% van de capaciteit die nodig is om aan de totale zorgbehoefte te voldoen.
Dit tekort is met name een gevolg van het feit dat mensen steeds ouder worden en langer een beroep op de zorg doen, zorg voor steeds meer mensen toegankelijk wordt en steeds meer mensen een beroep op de zorg doen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG naar de vraag in hoeverre vraag en aanbod in de zorg de komende tien jaar in evenwicht zullen zijn.
Uit het onderzoek blijkt dat de wereldwijde behoefte aan zorg als gevolg van demografische veranderingen de komende tien jaar met 10 tot 13% zal groeien. Het aanbod van zorg zal de komende tien jaar echter met zo’n 10% afnemen. Werknemers werken steeds vaker parttime en het aantal uren dat per week wordt gewerkt, daalt gestaag. De afgelopen twintig jaar is het aantal uren dat wekelijks gewerkt wordt met 7% gedaald.
“Als deze ontwikkeling zich de komende tien jaar doorzet, betekent dat de gemiddelde werkweek in de zorg nog maar 34,5 uur duurt”, constateert Marc Berg, partner bij KPMG Plexus. Berg: “Dit betekent dat vraag en aanbod in de zorg in het jaar 2022 volledig uit de pas lopen en er een gat ontstaat van bijna 30%.”
Als de demografische ontwikkelingen bepalend zijn voor de toekomst van de wereldwijde zorg, dan is het volgens Berg duidelijk dat er een serieus probleem gaat ontstaan. Berg: “Ook op dit moment hebben we al te maken met aanzienlijke personeelstekorten en toenemende vergrijzing in veel ontwikkelde landen. En met minder verpleegkundigen die zorg bieden en meer mensen die zorg vragen, is het onvermijdelijk dat we te maken krijgen met ontoelaatbare kosten van arbeid en een toenemende migratie van gekwalificeerd personeel van arme naar rijke landen.
Als we bijvoorbeeld naar Afrika kijken dan zien we dat ruim 30% van het totale wereldwijde ziekteprobleem zich hier concentreert terwijl slechts 3% van het beschikbare personeel in dit continent werkzaam is. Hieruit blijkt dat het verhogen van de productiviteit van het personeel in de zorg cruciaal is voor de gezondheid van miljoenen mensen.”
Hoewel het capaciteitsprobleem in de zorg een arbeidsmarktprobleem lijkt, is het dat volgens Berg niet. Berg: “De oplossing voor het probleem licht niet in het zonder meer aannemen van meer personeel in de zorg. Gezien het feit dat de personeelskosten nu al de grootste kostenpost in de zorg zijn, behoort het financieren van 10 tot 20% extra arbeidspotentieel gewoon niet tot de mogelijkheden. En ook het verhogen van de pensioenleeftijd of het stimuleren van mensen om meer uren per week te werken is financieel niet haalbaar.
Het verhogen van de productiviteit van het huidige werknemersbestand is dan ook de enige oplossing om het gat tussen vraag en aanbod in de zorg te verkleinen. Dit betekent dat het bestaande arbeidspotentieel slimmer en efficienter moet worden ingezet zonder dat daarbij de aantrekkelijkheid van het werk in gevaar wordt gebracht.
Van essentieel belang hierbij is dat strategische aandacht voor het leveren van waarde aan de patient deel gaat uitmaken van het DNA van de zorginstelling, dat werknemers meer verantwoordelijkheid krijgen, er meer aandacht komt voor `performance management’ en dat de prestaties in de zorg meetbaar en inzichtelijk worden gemaakt.
De zorg kan het zich immers eenvoudig weg niet veroorloven dat zij aan de vooravond staat van een periode waarin de behoefte aan zorg groeit zonder dat daar een aanzienlijke vergroting van de productiviteit in de zorg tegenover staat.”
bron: KPMG