Utrechts Onderzoek betere chemotherapie in Cancer cell gepubliceerd

Array

Bij de behandeling van kanker met chemotherapie ontstaat soms een lichamelijke reactie die de tumorgroei juist bevordert. Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben dit proces doorgrond, schrijven ze in het tijdschrift Cancer Cell van 9 september. Door de reactie te blokkeren is chemotherapie tegen onder meer borst- en longkanker te verbeteren.

Prof. dr. Emile Voest van het Cancer Center van het UMC Utrecht laat samen met Utrechtse en Canadese collega’s zien dat het lichaam in reactie op chemotherapie stoffen produceert die het beenmerg activeren. Uit het beenmerg komen vervolgens voorloper-bloedvatcellen vrij. Deze cellen verplaatsen zich naar de tumor en vormen daar nieuwe bloedvaten (angiogenese). Deze herstelreactie van het lichaam vindt al plaats binnen vier uur na de behandeling, de onderzoekers tonen dat zowel bij muizen als bij mensen aan. Het effect is bijvoorbeeld zichtbaar bij patienten die met het middel taxol behandeld worden tegen diverse vormen van kanker.

In muizen zijn de onderzoekers erin geslaagd de herstelreactie te blokkeren. Middelen die de bloedvatgroei tegengaan, VEGF-remmers, voorkomen het vrijkomen van de reparatiecellen en het neerstrijken ervan in de tumor. Het geven van VEGF-remmers is dus erg effectief bij chemotherapie die leidt tot beenmergactivering, zoals taxol. Nieuwe therapieen moeten hergroei van tumoren na chemotherapie voorkomen.

Het blokkeren van bloedvatgroei in tumoren is al langer een onderwerp van onderzoek. Tot nu toe dachten artsen dat dit proces zich vooral in de tumor afspeelt. Maar het was niet duidelijk waarom het remmen van bloedvatgroei soms wel goed werkte en soms niet. Reparatiecellen uit het beenmerg blijken dus een sleutelrol te spelen. Alleen als de herstelreactie optreedt – en dus geblokkeerd kan worden – heeft het geven van VEGF-remmers nut.

Dit onderzoek valt onder het onderzoeksprogramma Oncologie van het UMC Utrecht.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen