Handreiking slachtofferinformatie bij rampen
ArrayWelke gegevens over slachtoffers mogen ziekenhuizen en openbaar bestuur uitwisselen bij rampen en crises? Onder welke voorwaarden en met welk doel? Het is te lezen in een recent verschenen handreiking, opgesteld door diverse partijen* waaronder de KNMG.
Bij een ramp of groot ongeval moeten slachtoffers goed en snel geholpen worden. Een goede uitwisseling van informatie over slachtoffers tussen ziekenhuizen en openbaar bestuur is dan onmisbaar. Dit alles uiteraard met inachtneming van het medisch beroepsgeheim.
In de onlangs verschenen handreiking is uitgewerkt welke gegevens onder welke voorwaarden en met welk doel mogen worden uitgewisseld. Zo mag voor het informeren van verwanten worden afgeweken van de geheimhoudingsplicht, maar bij voorkeur geeft het slachtoffer ook dan expliciete toestemming voor het verstrekken van zijn gegevens.
De handreiking biedt een basis voor heldere afspraken tussen ziekenhuizen en het openbaar bestuur. Zodat voor alle partijen duidelijk is wat wel en niet mag, en hoe de informatievoorziening georganiseerd is. De handreiking is bedoeld voor organisaties en medewerkers die te maken hebben met slachtofferinformatie bij crises; specifiek medewerkers, artsen en verpleegkundigen bij ziekenhuizen en medewerkers van het openbaar bestuur en de hulpdiensten.
Meer informatie
-
Factsheet afspraken openbaar bestuur en ziekenhuizen over slachtofferinformatie
De handreiking is een gezamenlijk product van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra, de Koninklijke Nederlandschee Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, het Veiligheidsberaad, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, GGD Nederland en GHOR Nederland.
Bron: KNMG