Veelbelovende online behandeling voor jongeren na seksueel geweld

Array

Vanaf heden, 7 oktober, kunnen jongeren van 14 tot 25 jaar die slachtoffer zijn van seksueel geweld een behandeling via internet volgen. Het is tevens de start van een uitgebreide effectstudie naar behandelresultaten. De behandelmethode is een initiatief van de Rutgers Nisso Groep, in samenwerking met Interapy en de Universiteit van Amsterdam. Uit een eerste pilotstudie bleek de behandeling klinisch effectief: traumasymptomen namen er sterk door af en de jongeren voelden zich na de therapie sterker dan ervoor.


Achtergrond

In Nederland heeft 18% van de meisjes en 4% van de jongens tussen 12 en 25 jaar ervaring met seksuele dwang. Ervaringen met seksueel geweld in de jeugd leiden vaak tot problemen later, zoals posttraumatische stress en depressie. Het is belangrijk deze problemen vroegtijdig te behandelen om chronische klachten te voorkomen. Voor deze doelgroep is een speciale internetbehandeling ontwikkeld. Deze kon ontwikkeld worden dankzij subsidie van Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.


Wie komen in aanmerking voor online behandeling?

De online behandeling is bedoeld voor adolescenten met een trauma als gevolg van seksueel geweldservaringen. Het kan gaan om aanranding en verkrachting, maar bijvoorbeeld ook om seksuele intimidatie op internet of een negatieve ervaring met vast vriendje of vriendinnetje. Na een negatieve seksuele ervaring kunnen slachtoffers last hebben van verschillende klachten zoals:

  • Indringende zich herhalende herinneringen aan wat er is gebeurd;
  • het liefst er niet meer aan willen denken;
  • vaak zenuwachtig en een gevoel van onveiligheid;
  • buik- en hoofdpijn;
  • problemen met seksualiteit, intimiteit of relaties.

 

Bij aanmelding op de site wordt zorgvuldig gekeken of de internetbehandeling geschikt is, anders zal geholpen worden met een doorverwijzing. Dit geldt bijvoorbeeld als het geweld nog steeds voortduurt of wanneer de dader een gezinslid is. Ook wanneer sprake is van ernstige psychiatrische problemen, zal  Interapy helpen met een doorverwijzing. Het werkt daartoe samen met GGZ-instellingen.


Wat is het?

Online therapie is een eigentijdse toegankelijke vorm van psychologische behandeling die past bij de belevingswereld van adolescenten. De behandeling bestaat uit verschillende schrijfopdrachten en duurt ongeveer negen weken. De behandelaars zijn junior psychologen die speciaal zijn opgeleid voor online therapie en werken in een beveiligde webomgeving.


Helpt het?

De online therapie is gebaseerd op een traumabehandeling die Interapy al tien jaar met succes bij volwassenen toepast en waar al veel onderzoek naar is gedaan. Op initiatief van de Rutgers Nisso Groep heeft Interapy een variant voor jongeren met seksueel geweldervaringen ontwikkeld.


Op 7 oktober start de online behandeling. Jongeren kunnen zich aanmelden op www.interapy.nl.


Interapy

Interapy is sinds 2001 toonaangevend op het gebied van psychologische behandeling via internet. Het instituut heeft online behandelingen ontwikkeld voor posttraumatische stress, rouw, depressie, burn-out, paniekstoornis en bulimia nervosa. Behandelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam en blijken even effectief als face-to-face therapie. Opvallend is dat clienten de zorg van de online psycholoog als zeer persoonlijk ervaren. Interapy staat onder toezicht van de inspectie voor de Gezondheidszorg en is HKZ-gecertificeerd (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector).


Rutgers Nisso Groep

Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, doet wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelt praktisch toepasbare diensten en producten. Een van de aandachtsgebieden van de Rutgers Nisso Groep is seksueel geweld en seksuele intimidatie.

Rutgers Nisso Groep ontwikkelt lespakketten, trainingen, websites, boeken en brochures. Door het verzamelen en verspreiden van kennis op het gebied van seksualiteit, levert de organisatie een bijdrage aan betere voorlichting, preventie, hulpverlening en beleid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen