
Grenzen verzorgingsstaat
Array“Bezuinigingen stellen ons voor bijna ethische vraagstukken”, stelt Paul de la Chambre. Het nieuwste nummer van RMU?NU gaat over de verzorgingsstaat. Naast de topman van ’s Heeren Loo komt ook oud-minister Ab Klink hierover aan het woord. Verder roept koningshuiskenner Cees Fasseur de nieuwe koning op om zijn uniform bij de kroning thuis te laten.
Voor Paul de la Chambre, topman ’s Heeren Loo één van de grootste zorginstellingen voor gehandicapten in Nederland, is er een groep waarop je nooit kan bezuinigen: zwaar gehandicapten. “Opstaan, wassen, aankleden, eten en ga zo maar door; als je hen niet die zorg geeft sterven ze door vervuiling en ondervoeding.” Tegelijk ziet hij de noodzaak van bezuinigingen, maar dat vraagt om een breed maatschappelijk debat. “Als samenleving moeten we op zoek naar een evenwicht. Op zoek naar antwoorden op de razendsnelle technische ontwikkelingen op medisch terrein. Dit is niet aan dokters. Zij moeten hun werk kunnen doen. Niet alles wat kan, kunnen we betalen. Het is voort ploeteren naar eer en geweten.”
Vertaalslag
Een architect van de huidige modernisering van de verzorgingsstaat is oud-minister Ab Klink. De kern van het betoog van de CDA-ideoloog is: “oude concepten vertalen in nieuwe verhoudingen”.
Hij maakt daarbij een historische analyse: “het christelijk sociale denken kwam van de grond omdat het oude concepten vertaalde naar nieuwe maatschappelijke verhoudingen. Het maakte zich er niet vanaf met trefwoorden, maar doordacht de missie van solidariteit en naastenliefde.” Een vertaling naar 2013 is nodig. “Christelijke instellingen moeten nadenken over moderne vormen van solidariteit en naastenliefde.”
Bron: RMU•NU