Onvoldoende verbetering patientveiligheid in ziekenhuizen

Array

klacht ontevreden3De patientveiligheid in ziekenhuizen is onvoldoende verbeterd, vindt patientenfederatie NPCF. Uit zojuist gepubliceerd onderzoek van EMGO/NIVEL, in opdracht van NVZ, NFU, OMS en V&VN, blijkt dat er voortgang is geboekt maar dat de doelstellingen van het zogenoemde VMS-Veiligheidsprogramma nog lang niet zijn bereikt.

Patientenfederatie NPCF vindt dat teleurstellend. “Elke keer dat er niet zorgvuldig wordt gewerkt, staat de veiligheid van patienten op het spel. Het gaat hier wel om mensenlevens Het is heel kwalijk dat er na vijf jaar nog steeds grote verschillen zijn tussen ziekenhuizen en ziekenhuisafdelingen in het naleven en invoeren van verbetermaatregelen.”

Doelen niet gehaald
Het landelijke VMS Veiligheidsprogramma dat ziekenhuizen ondersteunde bij het vergroten van patientveiligheid op tien thema’s, is eind 2012 na vijf jaar en vele inspanningen afgelopen. Na vijf jaar hebben nog steeds niet alle ziekenhuizen een veiligheidsmanagementsysteem. Ook zijn voor geen van de thema’s, zoals medicatieveiligheid en wondinfecties van het VMS Veiligheidsprogramma de vooraf gestelde doelstellingen helemaal behaald.

Aanleiding voor het VMS Veiligheidsprogramma waren alarmerende cijfers over het aantal vermijdbare doden. Volgens onderzoek uit 2007 waren er jaarlijks meer dan 1.700 vermijdbare sterfgevallen in Nederlandse ziekenhuizen en liepen ruim 30.000 patienten vermijdbare schade op. In 2010 verscheen een tweede studie naar vermijdbare schade nu over dossiers uit 2008. Er werden 1.960 vermijdbare doden geteld en bijna 39.000 gevallen van vermijdbare schade.

Koplopers
Koplopers laten zien dat het naleven van bepaalde afspraken echt helpt. Er zijn pilots gedaan met checklists waardoor minder mensen door fouten overlijden. In Maastricht daalde het aantal medicatiefouten met 97% dankzij een succesvol project. Helaas constateert patientenfederatie NPCF dat er niet van de goede ervaringen geprofiteerd wordt door andere ziekenhuizen. Iedereen wil het toch op zijn manier doen.

In een brief aan de Tweede Kamer, die volgende week over patientveiligheid debatteert, vraagt de NPCF aandacht voor een aantal zaken.

1) Focus op drie hoofdgebieden waar de belangrijkste winst te halen is qua reductie van vermijdbare sterfte en schade in plaats van nieuwe thema’s. Bijvoorbeeld de speerpunten uit het veiligheidsprogramma die nog niet (volledig) zijn geimplementeerd, zoals hygiene en infectiebestrijding, medicatieveiligheid, kwetsbare ouderen . Laten we de regels gewoon eens gaan naleven en maak dat inzichtelijk. Het vastleggen van de VMS prioriteiten in kwaliteitsstandaarden en richtlijnen kan zorgen voor snellere en betere implementatie.
2) Zorg voor meer en eerdere openheid over de informatie over kwaliteit en veiligheid ook naar patienten. Dit moet zowel collectief als individueel aangeboden worden en niet alleen op de vraag van de client (zoals nu in het wetsvoorstel staat).
3) Zorg dat patienten meer betrokken worden bij de zorg en hun eigen veiligheid en dat ook signalen van patienten serieus genomen worden waardoor meer en eerder inzicht in risico’s.
4) Monitor de voortgang op patientveiligheid en resultaten regelmatig, inclusief de ervaringen en het veiligheidsgevoel van patienten. Koppel deze informatie terug, ook aan patienten en monitor ook de goede voorbeelden.
5) Betrek de patient bij het vergroten van patientveiligheid. De bewustwording dat ook patienten een waardevolle schakel zijn bij hun zorg en veiligheid, is toegenomen maar kan en moet nog beter.

Vertrouwen
Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat ze kwalitatief goede en veilige zorg kunnen (kiezen en) krijgen wanneer dat nodig is. Een kwart van de deelnemers aan de NPCF meldactie patientveiligheid was in 2010 er niet van overtuigd dat een ziekenhuis er alles aan doet om de zorg veilig te maken.
Het is van groot belang dat mensen zich veilig voelen in een ziekenhuis. Uit de NPCF meldactie Vertrouwen in de zorg van begin 2013 bleek echter dat patienten er niet altijd van overtuigd zijn dat een ziekenhuis er alles aan doet om de zorg veilig te maken.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen