Oud-of-the-box.nl helpt om plezieriger 100 te worden

Array

Kleine veranderingen in omgeving maken oud worden veel leuker
Mensen worden steeds ouder, het is belangrijk dat dit op een plezierige manier gebeurt. Hier hebben we zelf meer invloed op dan we denken. Kleine aanpassingen in de omgeving zorgen voor een gezondere veroudering. Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing ontwikkelde de virtuele omgeving ‘Oud-of-the-box’, vol recente wetenschappelijke inzichten die helpen om op een leuke manier oud te worden. Oud-of-the-box daagt mensen uit zelf met aanpassingen in hun omgeving te gaan experimenteren. Het project is genomineerd voor de Academische Jaarprijs. Tot 23 oktober kan het publiek op www.wetenschap24.nl kiezen welk project hen het meeste aanspreekt.

seks ouder senior liefdeJe gedrag bepaalt grotendeels hoe je veroudert, maar gedrag is moeilijk te veranderen. Al jarenlang is het devies: niet teveel snoepen, niet te vet eten, niet teveel suiker, meer bewegen. Het resultaat hiervan is echter beperkt. Het zit in onze genen veel te willen eten en weinig te willen bewegen. Ooit was dit gunstig voor onze overleving, maar in de moderne omgeving zorgen dezelfde genen voor typische ouderdomsklachten als hart- en vaatziekten, diabetes etc.

Leefomgeving aanpassen

Oud-of-the-box neemt een andere insteek: pas je leefomgeving aan zodat je automatisch gezondere keuzes maakt. “Met kleine veranderingen in je omgeving kun je heel anders verouderen”, zegt dr. David van Bodegom van Leyden Academy. Wil je meer bewegen? Ga lunchwandelen, neem een hond. Wil je minder zitten? Zet een zit-stabureau op kantoor of ga staand vergaderen. Wil je minder eten? Koop kleinere borden en je eet 22% minder calorieën zonder dat je het in de gaten hebt. In de virtuele keuken op Oud-of-the-box.nl kun je leren dat je groenten niet in de groentela moet bewaren maar op ooghoogte. Supermarkten weten het al lang: wat op ooghoogte staat, pakken mensen eerder. Zo eet je meer groente zonder dat je het zelf in de gaten hebt en er moeite voor hoeft te doen. De tips zitten in vijf verschillende omgevingen: keuken, werkomgeving, woon- en slaapkamer, sociale omgeving en wijk en vervoer, en zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke bevindingen over de invloed van de omgeving op het verouderingsproces.

 

Academische Jaarprijs

De Academische Jaarprijs wil teams van wetenschappelijke onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om hun onderzoek onder de aandacht te brengen. Oud-of-the-box is voor deze prijs genomineerd. Vanaf vandaag is de eerste versie van de website www.oud-of-the-box.nl online, met tips voor de keuken en de werkomgeving. Als Oud-of-the-box de Academische Jaarprijs wint, worden de overige omgevingen ingericht. Ook gaat dan het spel van start. Wie meedoet met Oud-of-the-box kan dan op zijn smartphone en persoonlijke webpagina bijhouden wat het effect is van de omgevingsveranderingen. Hoe is je bewegingspatroon veranderd sinds je een lunchwandeling maakt? Hoe is je buikomtrek veranderd sinds je van kleine bordjes eet? Je kunt ook anderen uitdagen wie het meeste stappen zet of met een groep mensen op kantoor proberen samen bijvoorbeeld 10 uur minder te zitten.

 

Nationaal verouderingsexperiment

Oud-of-the-box kan het grootste nationale verouderingsexperiment ooit worden. Met alle metingen die mensen zelf verrichten wordt na een half jaar de balans opgemaakt. Is het mensen gelukt om anders te verouderen? Wat is het effect van de omgevingsveranderingen op beweging, eetpatronen, slaapritmes en stressniveaus? Zijn mensen afgevallen door het eten van kleinere bordjes? Helpt een zit-stabureau om meer te bewegen?

 

Stem voor 23 oktober op een van de projecten voor de Academische Jaarprijs op www.wetenschap24.nl.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen