
Home Instead Thuisservice pleit ervoor ouderen zeggenschap terug te geven
ArrayEvenement ‘changing the face of ageing’ op 2 december
“Onze overheid heeft de mond vol van eigen verantwoordelijkheid en burgerparticipatie, maar als het om ouderen gaat, wordt hun de regie ontnomen”, zegt Bas Steenbergen, directeur Home Instead Thuisservice. De aanbieder van individuele niet-medische thuisservice aan senioren vindt dat de omgang met zorg en welzijn voor ouderen anders, beter en goedkoper kan. Daarom organiseert Home Instead het evenement ‘changing the face of ageing’, waarbij behalve Home Instead ook de organisatie van zorgondernemers Actiz, Alzheimer’s Disease International en het Nationaal Ouderenfonds hun visie op zorg en welzijn van senioren delen.
“Waar in het oorspronkelijke plan persoonlijke verzorging nog in de WMO ondergebracht zou worden, heeft Staatssecretaris Van Rijn er nu voor gekozen verzorging en verpleging niet op te knippen”, zegt Steenbergen. “Dit betekent dat hij ouderen vanuit een medisch perspectief benadert in plaats van een welzijnsperspectief.” In situaties waar verpleegkundige zorg wordt geboden, lijkt het misschien logisch om persoonlijke verzorging, zoals wassen, aankleden en maaltijden bereiden ook door de wijkverpleegkundige te laten verzorgen. Volgens Steenbergen wordt senioren echter de regie ontnomen door dit soort persoonlijke zaken bij medische professionals onder te brengen. Bovendien kost dit volgens hem onnodig veel geld. “Op deze wijze gaat de basisgedachte van de WMO, participatie, grotendeels op de schop. Wij pleiten ervoor burgers zelf te laten bepalen hoe en door wie ze zich willen laten aankleden of wassen in plaats van dit door de wijkzuster te laten invullen.” Mits ze de juiste informatie en ondersteuning krijgen, kunnen senioren volgens Home Instead op die manier langer thuis blijven wonen, hebben ze uiteindelijk minder zorg nodig en behouden ze een betere kwaliteit van leven en meer eigenwaarde, waardoor ze beter inzetbaar zijn voor de maatschappij.
De benadering van ouderen als ‘zorgbehoeftig’ leidt volgens Steenbergen ook tot een onderschatting van het sociaal kapitaal dat ze vertegenwoordigen: “De meeste mensen blijven tot hun 75ste jaar relatief gezond en dragen in verschillende rollen bij aan de samenleving, bijvoorbeeld als mantelzorger of opvang voor hun kleinkinderen. Senioren zijn van grote betekenis voor hun familie en hun kennis en werkervaring is van grote waarde, vooral als er straks weer krapte op de arbeidsmarkt ontstaat.” Door senioren te stimuleren in plaats van te ‘behandelen’, komt ook hun waarde meer tot zijn recht.
Paul Hogan, oprichter van de Amerikaanse franchise Home Instead Senior Care en vice-voorzitter van de Global Agenda Council on Ageing zal de visie van Home Instead op 2 december verder toelichten. Bas Steenbergen, directeur Home Instead Thuisservice in Nederland, vertelt dan hoe deze visie van toepassing is op Nederland. Een concreet voorbeeld van de invulling die Home Instead Thuisservice hieraan geeft, is de publicatie van het boek ‘Mantelzorg: geloof in eigen kunnen’. Met dit boek geeft Home Instead mantelzorgers praktische handvatten om senioren te ondersteunen en stimuleren. Op 2 december overhandigt Paul Hogan het eerste exemplaar aan Jan Romme, directeur Nationaal Ouderenfonds. Romme spreekt daarnaast over de behoeftes van senioren en de rol van het Ouderenfonds. Aad Koster, directeur van Actiz, opent de bijeenkomst met zijn visie op de huidige positie van ouderen en ouderenwelzijn in Nederland. Marc Wortmann, directeur Alzheimer’s Disease International (ADI), gaat in op de omgang met ouderen met Alzheimer en een recent onderzoek dat ADI hierover publiceerde.
Bron: Home Instead Thuisservice, Bas Steenbergen, directeur