
Kamerlid Kuzu (PvdA) mist de maatschappelijke component en wil lagere prijzen bij bij farmabedrijven
Array“Geneesmiddelen kunnen goedkoper. Bij de big pharma ligt de nadruk te veel op bedrijfsmatige en te weinig op de maatschappelijke component.” Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu in een interview in Nefarma&.
Kuzu heeft een voorstel tot wijziging van de Wet geneesmiddelenprijzen ingediend. Het Kamerlid wil de maximumprijs van geneesmiddelen aan meer landen koppelen dan alleen aan de gemiddelde prijs in Frankrijk, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hij verwacht dat de prijs van geneesmiddelen daardoor daalt. Het model dat wordt gehanteerd in Noorwegen vormt daarbij het voorbeeld voor de PvdA’er. Daar wordt voor het vaststellen van de maximumprijs gekeken naar de goedkoopste drie landen uit een brede pool. De maximumprijs ligt daar volgens Kuzu lager dan in Nederland. “Het kan goedkoper en eerlijker en als dat kan, moet je het ook doen. Ik heb als volksvertegenwoordiger de verantwoordelijkheid om kwetsbare mensen te beschermen en te zorgen dat er geen oneigenlijke kosten in rekening worden gebracht.”
Kuzu is niet bang dat het verlagen van de geneesmiddelenprijzen een negatief effect heeft op de beschikbaarheid van geneesmiddelen. “Nederland staat voor 1 procent van de wereldmarkt, dus wijzigingen in de prijs zijn voor de fabrikanten reden hun beleid te veranderen.”
Janine Budding van MedicalFacts ziet wel die maatschappelijke betrokkenheid van farmaceuten en heeft de geneesmiddelprijzen in de afgelopen vijf jaar al drastisch zien dalen. Prijzen van middelen hangen ook samen met vraag en aanbod in de markt en de lokale kosten voor exploitatie. Het preferentiebeleid is zeer effectief geweest in het omlaag brengen van de medicijnprijzen.
Lees het interview in het decembernummer van Nefarma& dat donderdag verschijnt.