Wageninger Robert van Gorcom in bestuur van Europese autoriteit voor voedselveiligheid

Array

Op 17 juni is Robert van Gorcom, directeur van RIKILT Wageningen UR, benoemd als lid van de Management Board van de European Food Safety Authority (EFSA). Hij is de enige Nederlander in de Board.

De EFSA is een belangrijk onafhankelijk adviesorgaan op het gebied van voedselveiligheid voor de Europese commissie, het Europese parlement en de individuele lidstaten. De EFSA beoordeelt risico’s voor de voedselketen en geeft een wetenschappelijke beoordeling over zaken die voor de voedselveiligheid in Europa van invloed kunnen zijn.

Robert van Gorcom, directeur van RIKILT WageningenRobert van Gorcom (1956) is in Wageningen opgeleid als moleculair wetenschapper en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na een carrière van 20 jaar bij TNO in de moleculaire microbiologie werkt hij sinds 2000 bij Wageningen UR. Eerst als manager van het tuinbouw praktijkonderzoek en sinds 2002 bij het voedselveiligheidsinstituut RIKILT Wageningen UR. Sinds 2010 is hij algemeen directeur van het RIKILT.

De Management Board van de EFSA bestaat uit 15 leden die allemaal veel kennis van en ervaring hebben met de voedselketen. Zij worden benoemd door de raad van Europese Ministers van Landbouw die hierover advies heeft gevraagd aan de Europees Parlement. De benoemde leden zijn onafhankelijk en vertegenwoordigen geen overheid, organisatie of sector. Zij werken in het belang van de consument. De board speelt een belangrijke rol in het EFSA beleid en waarborgt de onafhankelijke rol van de organisatie. Ook de Europese Commissie is vertegenwoordigd in de board.
Het Management Board heeft geen invloed op het wetenschappelijk advies van de EFSA. Dat is de verantwoordelijkheid van de EFSA’s Scientific Panels en het Scientific Committee.

EFSA
De activiteiten van EFSA bestrijken het hele voedselproductieproces (“van boer tot bord”), dat wil zeggen van de primaire productie (inclusief de veiligheid van diervoeders) tot de levering van levensmiddelen aan de consument. Daarnaast houdt EFSA zich ook bezig met dierenwelzijn (zowel wat betreft voedsel producerende dieren als proefdieren) en met plantenziektes (niet alleen voedsel producerende planten maar ook sierplanten). De EFSA verzamelt informatie uit de hele wereld, volgt wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en deelt haar bevindingen niet alleen met deskundigen en besluitvormers, maar ook met het grote publiek. Dit gebeurt op de eerste plaats via de website van de autoriteit maar ook via de pers.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen