Zeg nee tegen hormoonverstorende stoffen

Array

EuropaBrussel, 9 december 2014 De coalitie EDC-Free Europe heeft een gebruikersvriendelijk online platform gelanceerd om ‘NEE’ te zeggen tegen het gebruik van hormoonverstorende stoffen.

Het platform stelt burgers in staat om op een publieke consultatie van de Europese Commissie te reageren: “Ban hormoonverstorende stoffen uit om onze gezondheid te beschermen!” (1) De consultatie is bijzonder technisch en complex. Via het online platform kunnen burgers op een eenvoudige manier toch hun stem laten horen.

Het belangrijkste onderdeel van deze consultatie (2) is het vaststellen van criteria die bepalen wat een hormoonverstorende stof is. Deze definitie zal geïntegreerd worden in alle relevante Europese wetten. EDC-Free Europe pleit voor een ambitieuze definitie waarbij de belangen van de volksgezondheid en het milieu prevaleren boven economische belangen. Het bedrijfsleven heeft juist een belang bij een minder stevige definitie van hormoonverstorende stoffen zodat zij deze stoffen niet of minder snel van de markt hoeven te halen.

Kosten volksgezondheid moeten meetellen
Steeds meer wetenschappers maken zich zorgen over de toename van hormoongerelateerde aandoeningen in Europa.(3) Ook in Nederland zien we een toename van borstkanker en zaadbalkanker. Nederland staat momenteel vierde op de wereldranglijst als het gaat om borstkanker bij vrouwen. De 89 vooraanstaande wetenschappers die vorig jaar de Berlaymont verklaring betreffende hormoonverstorende stoffen (4) ondertekenden, stellen dat er een verband bestaat met hormoonverstorende stoffen en roepen overheden op om maatregelen te treffen.

Ook gezondheidskosten kunnen als gevolg van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen hoog oplopen. Een eerste raming door de Health and Environment Alliance (HEAL) kwam uit op een bedrag van ongeveer 31 miljard euro per jaar. De overheden van vier Scandinavische landen lieten uitrekenen wat de kosten zijn van mannelijke vruchtbaarheidsproblemen die te relateren zijn aan de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Dit rapport stelt dat de kosten van mannelijke vruchtbaarheidsproblemen kunnen oplopen tot 1,2 miljard euro (5).

Het online platform geeft een stem aan burgers die de Europese Commissie ertoe willen aanzetten om het gebruik van hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten een halt toe te roepen.

“Als de Europese Commissie voor de verkeerde criteria kiest, zal ze de kans missen om zowel in het belang van de bevolking als in het beste belang van de industrie te handelen. Het identificeren en uitbannen van stoffen met hormoonverstorende eigenschappen zal uiteindelijke de groene innovatie in de Europese chemische industrie en in de landbouwsector stimuleren,” zegt Genon K. Jensen, directeur van HEAL.

“Door deze consultatie kunnen Nederlandse burgers laten zien dat zij zich zorgen maken over hormoonverstorende stoffen. Het is geen veilig idee dat de hormoonverstorende stof Bisphenol A (BPA) uit voedselverpakkingsmaterialen in je eten lekt, zegt Annelies den Boer van Stichting Wemos.

Doelstellingen van de campagne
De coalitie EDC-Free Europe hoopt op een verbod van hormoonverstorende stoffen in de Europese Unie. De online tool geeft mensen informatie over blootstelling aan de stoffen en betrekt het grote publiek bij de strijd om deze stoffen te identificeren en geleidelijk te elimineren.

In de overgang naar een EDC-vrij Europa via een transparant proces dat de gezondheid voorop plaatst, is de deelname van zoveel mogelijk betrokken burgers aan deze publieke consultatie een belangrijke mijlpaal.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen