Nog geen einde aan aids in Nederland

Array

De nieuwste cijfers, die vandaag bekend werden gemaakt, laten zien dat er naar schatting minder mensen met hiv leven in Nederland dan eerder werd gedacht. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is vorig jaar verminderd tot ongeveer 1000 per jaar en hiv-positieve mensen hebben zich sneller laten testen en laten zich eerder behandelen. Desondanks zijn er nog steeds té veel mensen die niet weten dat ze hiv hebben en daardoor te laat in de zorg komen.

Ton Coenen, directeur Aids Fonds-Soa Aids Nederland : “We zijn in Nederland goed op weg, maar we zijn er nog lang niet. We moeten nog flink aanpakken en doorzetten om echt een einde aan aids te kunnen maken.”

Volgens nieuwe, meer nauwkeurige, schattingen van de Stichting Hiv Monitoring leven er in 2014 naar schatting 22.100 mensen met hiv in Nederland (eerdere schattingen kwamen uit op 25.000 mensen met hiv). Uit registratie over 2014 weten we dat 88% van hen weet dat ze hiv hebben en hiervoor ook zorg krijgen. Van degenen in de zorg is 87% in behandeling met de combinatietherapie tegen hiv.  Van degenen die behandeld werden, is bij 92% sprake van een adequaat onderdrukte hiv-infectie.

Met deze nieuwe cijfers komt Nederland dicht bij het bereiken van drie UNAIDS doelen, die stellen dat uiterlijk in 2020 wereldwijd 90% van de mensen met hiv bekend moet zijn met hun infectie, dat van hen 90% gestart moet zijn met de hiv-behandeling en dat van hen 90% een onderdrukte hiv-infectie moet hebben. Deze doelen zijn gesteld om wereldwijd een einde aan aids te maken, tegen 2030.

Het aantal nieuwe hiv diagnoses neemt vorig jaar in Nederland geleidelijk af, maar nog steeds 1.000 per jaar. Ruim twee derde van de nieuwe diagnoses is gevonden in de groep mannen die seks hebben met mannen.  Hiv-positieve personen worden steeds vroeger gediagnosticeerd, maar 44% komt nog steeds te laat in zorg. Met name migranten hebben vaak dan al een vergevorderde hiv-infectie.

Ton Coenen: “Juist dit jaar heeft onderzoek aangetoond hoe belangrijk het is om een hiv-infectie vroegtijdig vast te stellen en zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Dit verhoogt de levensverwachting van mensen met hiv en zorgt ervoor dat ze anderen niet infecteren met het virus. Te laat in de zorg komen is niet alleen slecht voor de individuele gezondheid, maar ook voor het voorkomen van verdere transmissie van hiv.”

Van het geschatte aantal mensen met hiv in Nederland heeft bijna 30% geen adequaat onderdrukte hiv-infectie bereikt, vooral omdat men niet bekend is met de eigen hiv-infectie of te laat in zorg komt.

“De belangrijkste uitdaging is om het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch te verminderen. Het gaat voorlopig te langzaam. Dat kan door bestaande en nieuwe methoden voor preventie, zoals bijvoorbeeld PrEP, breder in te zetten. Daarnaast moeten we zorgen dat, met name migranten, veel eerder in de zorg komen. Dat vraagt om beter samenwerking tussen preventie- en zorgprofessionals en gemeenschapsorganisaties”, aldus Ton Coenen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen