
Antoni van Leeuwenhoek in gelijk gesteld in rechtszaak Fujirebio Diagnostics Inc.
ArrayHet Antoni van Leeuwenhoek (AVL) heeft vrijdag een kort geding gewonnen van de Japanse farmaceut FuijiRebio. In De Telegraaf van donderdag 13 oktober 2016 staat een artikel over een rechtszaak die het Antoni van Leeuwenhoek heeft aangespannen tegen het Amerikaanse bedrijf Fujirebio Diagnostics Inc. in verband met een test die in het Antoni van Leeuwenhoek is ontwikkeld.
De test
Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben begin jaren tachtig een prototype test ontwikkeld. Via de test is het mogelijk te monitoren hoe borstkankerpatiënten reageren op een behandeling. De test is na ontwikkeling overgedragen aan het bedrijf Fujirebio Diagnostics Inc., zodat er een commercieel product van kon worden gemaakt. In ruil hiervoor ontvangt het Antoni van Leeuwenhoek royalty’s van Fujirebio Diagnostics Inc. Samenwerking met een commerciële partner is bij dit soort doorontwikkelingen een normaal proces. Op deze wijze komen producten beschikbaar voor patiënten.
De rechtszaak
Binnen het Antoni van Leeuwenhoek onstond het vermoeden dat gedurende een groot aantal jaren te weinig royalty’s zijn afgedragen door Fujirebio Diagnostics Inc. Daarom heeft het Antoni van Leeuwenhoek bijna 6 jaar geleden het bedrijf gedaagd. Voorafgaand daaraan is er anderhalf jaar gepoogd om buiten de rechter om een schikking te treffen. Afgelopen juni heeft de rechtbank een vonnis uitgesproken waarin zij het Antoni van Leeuwenhoek in het gelijk heeft gesteld. Fujirebio Diagnostics Inc. is daar tegen in hoger beroep gegaan.
Niet meer tijd
Het Japanse bedrijf krijgt niet meer tijd om inzage te geven in royalty’s die de afgelopen decennia aan het ziekenhuis betaald hadden moeten worden. Dat betekent dat FujiRebio een dwangsom moet betalen die kan oplopen tot 3 miljoen euro. FujiRebio had het kort geding aangespannen om meer tijd af te dwingen.
Royalty’s afdragen
Het concern beweerde bijvoorbeeld dat het ook royalty’s moest afdragen aan andere onderzoekers die octrooi hadden op technieken die in de test werden gebruikt, terwijl die octrooien allang waren verlopen. FujiRebio moet alsnog de juiste royalty’s betalen binnen negentig dagen. Doen ze dat niet, dan kan een dwangsom worden opgelegd van 25.000 euro per dag, tot een maximum van 3 miljoen euro.
Bron: AvL