
Weer fietsen na een dwarslaesie?
ArrayDoor middel van elektrostimulatie van de zenuwen worden verlamde spieren aangespannen en kan er bijvoorbeeld weer gefietst worden. Zelfs jaren na de dwarslaesie. Bij elektrostimulatie wordt eigenlijk de functie van de hersenen overgenomen, wat veel positieve veranderingen tot gevolg heeft: een betere doorbloeding, een snellere wondgenezing, een betere zenuwfunctie en minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Dit verbetert niet alleen de huidige situatie van mensen met een dwarslaesie, het lijkt ook essentieel om alles in goede conditie te houden om klaar te zijn wanneer een dwarslaesie in de niet al te verre toekomst weer hersteld kan worden.
Wat je niet gebruikt, gaat achteruit, wordt slecht. Dit geldt zeker voor mensen met een dwarslaesie, waarbij alles onder de dwarslaesie inactief wordt. Dat zorgt niet alleen voor een verlamming van de spieren, maar door de inactiviteit van de spieren ook voor een verslechtering van onder meer spieren, botten, bloedvaten, huid en zenuwen. Het is vergelijkbaar met een gebroken arm die na zes weken in het gips dun en zwak wordt. Na een dwarslaesie gebeurt ongeveer hetzelfde, maar dan in veel grotere en ernstigere mate. Dat zorgt er niet alleen voor dat mensen na een dwarslaesie niet kunnen lopen, maar ook dat er een waslijst aan problemen kan ontstaan, zoals botbreuken, doorzitplekken, trombose, wonden die nauwelijks genezen, diabetes en hart- en vaatziekten.
Promotieonderzoek
Op 13 januari promoveert Christof Smit, revalidatiearts bij Reade, bij de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn onderzoek ‘Electrical stimulation in spinal cord injury. Development of a pressure ulcer prevention method’. Het activeren van bil- en hamstringspieren met elektrostimulatie bij mensen met een dwarslaesie helpt drukwonden door zitten of liggen te voorkomen. Door elektrostimulatie neemt de zitdruk af, het spiervolume toe en verbetert de doorbloeding. Hierdoor wordt het risico op drukwonden (decubitus) verkleind. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Smit. Smit onderzocht de effecten van verschillende elektrostimulatiemethoden bij mensen met een dwarslaesie.
“Drukwonden hebben een enorme invloed op de individuele fysieke en psychische conditie van mensen met een dwarslaesie. Daarnaast heeft het ingrijpende gevolgen voor het zelfstandig functioneren. Denk aan de gevolgen als de verminderde mobiliteit en afhankelijkheid in de persoonlijke verzorging, de vertraagde revalidatie en uitsluiting van het werk en sociale activiteiten”, aldus Smit. Volgens Smit is het dan ook verstandig dat de methode standaard wordt toegepast in de bestaande revalidatiebehandelprogramma’s. Smit: “De methode is veilig en relatief eenvoudig aan te brengen én de kosten voor het toepassen zijn laag. De resultaten van mijn onderzoek suggereren dat elektrostimulatie structureel zou moeten worden toegepast in de klinische praktijk.”
Christof Smit is revalidatiearts bij Reade waar wordt voortgebouwd op zijn onderzoeksresultaten. Momenteel wordt bij Reade een expertisecentrum elektrostimulatie opgezet zodat elektrostimulatie structureel onderdeel kan worden van de dwarslaesiebehandeling én geborgd wordt binnen de onderzoekslijn dwarslaesie. Uitgebreide berichtgeving hierover volgt in een later stadium.
Over Reade
Reade biedt en ontwikkelt hoogwaardige, specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie. Reade heeft twee hoofdvestigingen en een groot aantal nevenvestigingen in algemene ziekenhuizen in Amsterdam en omstreken. Ook wordt specialistische zorg aangeboden in diverse scholen voor speciaal onderwijs en gespecialiseerde kinderdagcentra. Door dit netwerk is de organisatie in staat de juiste zorg dichtbij huis van de cliënt aan te bieden. Reade levert daarnaast een onmisbare bijdrage aan de innovatie van de revalidatiegeneeskunde en reumatologie, en speelt een onderscheidende rol op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. Einddoel is de cliënt in staat te stellen zijn mogelijkheden optimaal te benutten en de best haalbare kwaliteit van leven te bereiken. Reade is de nieuwe naam voor de organisatie die in ontstaan uit de fusie tussen Revalidatiecentrum Amsterdam (RCA) en het Jan van Breemeninstituut (JBI), en werkt intensief samen met VUmc.
Over Vrije Universiteit Amsterdam
De VU staat al sinds 1880 voor een onderscheidende manier van wetenschap beoefenen en studenten opleiden. Een manier die zich uit in verregaande maatschappelijke betrokkenheid, het omarmen van diversiteit en een open houding. We stimuleren onze 23.000 studenten en ruim 4.500 medewerkers dan ook om hun grenzen te verleggen en verder te kijken: verder dan het individu, het eigen vakgebied en het hier en nu. VU is verder kijken.